Primăria București a fost amendată cu 100.000 de lei de către Garda de Mediu

Spitalul „Colentina”, închis fără motiv, conform Gabrielei Firea. „DSP blochează deschiderea spitalului” Sursa Foto: Mediafax / Alexandru Dobre
  • Primăria București a primit o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu
  • Autoritățile Capitalei au fost amendate pentru lipsa Registrului Spațiilor Verzi
  • Din datele prezentate a rezultat o suprafață de spațiu verde de 8.89 mp per cap de locuitor, mult sub limita impusă de 26 mp per cap de locuitor

În urma unui control făcut de Comisariatul Municipiului Bucureşti al Gărzii Naţionale de Mediu la Primăria Capitalei, s-a constatat că PMB nu are un Registru al Spaţiilor Verzi întocmit conform normelor.

Mai mult, administraţia locală nu deţine nicio informaţie despre suprafaţa tipurilor de terenuri din intravilanul localităţii, ce ar fi trebuit să compună acest Registru.

Conform anunţului făcut de Ministerul Mediului, din datele prezentate rezultă o suprafaţă de spaţiu verde pe cap de locuitor de 8,89 mp, mult sub limita impusă de Ordonanţa de Urgenţă 195/2005 privind protecţia mediului – 26 mp/locuitor.

Pentru aceste neconformităţi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au sancţionat Primăria Municipiului Bucuresti cu amendă în valoare de 100.000 lei şi au stabilit măsuri de conformare care vor fi verificate periodic.

Registrul local al spaţiilor verzi este un sistem informaţional care cuprinde datele tehnice ale tuturor spaţiilor verzi conform indicilor de calitate şi cantitate. Acest Registru trebuie făcut public şă poată fi consultat la sediile autorităţilor administraţiei publice locale.

Statul recunoaşte dreptul fiecărei persoane fizice la un mediu sănătos, accesul liber pentru recreere în spaţiile verzi proprietate publică, dreptul de a contribui la amenajarea spaţiilor verzi, la crearea aliniamentelor de arbori şi arbuşti, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare.