- Slovacia expulzează trei diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia
- Premierul Slovaciei: „Vrem să construim cu Rusia o relaţie bazată pe respect reciproc”
- Decizia Slovaciei va fi urmată de o măsură similară a Rusiei
Guvernul Slovaciei a anunţat, joi, expulzarea a trei diplomaţi ruşi, în semn de solidaritate cu Cehia, care a cerut plecarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj şi implicare în activităţi ilegale.
„Ca reacţie la recentele evenimente din sfera noastră geopolitică şi în solidaritate cu Cehia, trei membri ai Ambasadei Rusiei din Bratislava trebuie să îşi încheie activităţile şi să părăsească Slovacia în cel mult şapte zile”, a declarat premierul Eduard Heger, prin Twitter.
As a reaction to recent events in our geopolitical sphere and in #solidarity with #CzechRepublic, 3 members of the #Russian embassy in #Bratislava must complete their mission and leave #Slovakia within 7 days. We wish to build relationship with #Russia based on mutual respect.— Eduard Heger (@eduardheger) April 22, 2021
„Vrem să construim cu Rusia o relaţie bazată pe respect reciproc”, a subliniat premierul Slovaciei.
Guvernul Slovaciei susţine că cei trei diplomaţi ruşi vizaţi de măsura expulzării sunt implicaţi în activităţi de spionaj, informează site-ul Dennikn.sk.
Decizia Slovaciei va fi urmată de o măsură similară a Rusiei
Guvernul Cehiei le-a cerut marţi statelor membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice să dea dovadă de solidaritate cu Praga în criza cu Rusia, inclusiv să expulzeze agenţi ai serviciilor ruse de informaţii. „Vom cere acţiuni colective din partea ţărilor din cadrul Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice care să vizeze expulzări, în semn de solidaritate, ale agenţilor serviciilor secrete ruse identificaţi în state UE şi NATO”, a declarat Jan Hamacek, ministrul ceh de Externe în exerciţiu.
Guvernul Cehiei a dispus, sâmbătă, expulzarea a 18 diplomaţi ruşi acuzaţi de activităţi de spionaj. Potrivit Guvernului Cehiei, diplomaţii ruşi expulzaţi colaborau cu Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU). Autorităţile de la Praga suspectează că Serviciul rus de Informaţii Militare (GRU) a fost implicat în exploziile produse în anul 2014 la două depozite de muniţie din localitatea Vrbětice, un incident soldat cu doi morţi.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat că susţine Cehia, stat membru NATO. „Decizia Cehiei intervine pe fondul unui comportament periculos al Rusiei. Exprimăm solidaritate cu apropiaţii victimelor exploziei din Vrbětice. Cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a declarat duminică un oficial din cadrul NATO.
În replică, Administraţia Vladimir Putin a anunţat expulzarea a 20 de diplomaţi cehi.