• Peste 50 de experți din diverse domenii ajung la concluzia că guvernul chinez urmărește exterminarea grupului etnic musulman al uigurilor
  • Până la două milioane de uiguri și membri ai altor minorități musulmane au fost duși în lagăre de concentrare, unde sunt supuși la torturi, agresiuni sexuale și metode de spălare a creierului
  • China susține oficial că lagărele sunt un instrument eficient în combaterea terorismului islamist

Pentru prima dată, un raport independent, realizat de mai mult de 50 de experți din întreaga lume, a ajuns la concluzia că represiunea minorității musulmane uigurε din Xinjiang de către guvernul chinez a încălcat toate clauzele Convenției Națiunilor Unite privind genocidul, scrie Der Standard.

Raportul a fost publicat astăzi de grupul de reflecție Newlines Institute for Strategy and Policy în colaborare cu Centrul Raoul Wallenberg pentru Drepturile Omului. Experți din domeniul drepturilor omului, al crimelor de război și al dreptului internațional au ajuns la concluzia că Beijingul „poartă responsabilitatea pentru genocidul în curs împotriva uigurilor și încalcă Convenția privind genocidul”.

Uigurii sunt o populație vorbitoare de limba turcă din vestul Chinei. Sunt o etnie mai apropiată cultural de Asia Centrală decât de chinezii Han și sunt majoritar musulmani suniți.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Există tendințe separatiste în rândul uigurilor, care s-au soldat uneori cu violențe în cadrul unor proteste de masă și chiar cu un atac terorist în 2014, în care au fost ucise 31 de persoane. Beijingul a răspuns în forță, instalând un sistem amplu de supraveghere și centre de detenție în regiunea Xinjiang, care oficial sunt numite „Centre de antrenament și educație profesională” pe bază de voluntariat.

Două milioane de persoane afectate

Se estimează că până la două milioane de uiguri și membri ai altor minorități musulmane au fost duși în astfel de lagăre. Foști deținuți au declarat în mai multe rapoarte că au fost supuși la torturi, agresiuni sexuale și spălarea creierului.

Printre altele, sunt citate declarațiile unor membri de rang înalt ai Chinei, precum președintele Xi Jinping, din 2014, când Beijingul a declarat „războiul popular împotriva terorii” în Xinjiang. În acel moment se vorbea despre „exterminarea completă a uigurilor […] și distrugerea rădăcinilor și ramurilor [lor]”. Pentru a realiza acest lucru, în regiune au fost relocați chinezi han pentru a-i controla pe uiguri, femeile aflate la vârstă fertilă au fost sterilizate și bărbații la vârstă fertilă au fost arestați.

Pentru întocmirea raportului, experții au examinat toate documentele disponibile începând din 2013, când regiunea autonomă a uigurilor din Xinjiang a făcut publice primele rapoarte. Au fost analizate declarații publice chineze, rapoartele de stat ajunse publice și declarații ale martorilor oculari. În plus, experții au folosit metode de cercetare accesibile, precum analiza imaginilor din satelit, informații de pe internetul local și alte surse.

Încercarea de apărare a Beijingului

China respinge acuzațiile și susține, în apărarea existenței taberelor, că acestea sunt importante centre pentru combaterea extremismului religios și a terorismului.

În ciuda variantei oficiale a Beijingului, există dovezi concrete că orice fel de exprimare a religiei islamice în rândul uigurilor este privită drept infracțiune. Au fost arestați bărbați pentru că și-au lăsat barbă și femei pentru purtarea unui văl. Au fost reținuți și uiguri care au mers în pelerinaj la Mecca și alții care au călătorit în țări majoritar musulmane. Un motiv de arestare îl reprezintă și cererea de pașaport.

Majoritatea prizonierilor uiguri au fost arestați sub acuzația că au încălcat politica demografică chineză. Minoritățile din China, printre care și uigurii, au voie să aibă doar trei copii dacă trăiesc în mediul rural și cel mult doi, în mediul urban.

Duminică, ministrul de externe Wang Yi a spus că nu există nimic „mai absurd” decât acuzațiile de genocid în Xinjiang.

Pe 19 ianuarie, într-unul dintre ultimele sale acte oficiale, administrația americană a lui Donald Trump a vorbit oficial despre „genocid”, în timp ce Canada și Țările de Jos au dat declarații similare în februarie.