• Salvările au fost excepții de la munca sumbră de localizare a cadavrelor celor rămași morți.
  • Ministrul de externe al Turciei a mulțumit miercuri comunității internaționale pentru sprijinul acordat în urma cutremurelor de săptămâna trecută.
  • În timp ce echipe de salvare din întreaga lume au mers să ajute în Turcia, ajutoarele pentru Siria au fost încetinite de drumurile demolate și de tensiuni.

Cutremurele care au ucis peste 41.000 de persoane în sudul Turciei și în nordul Siriei au provocat și mai multă durere și suferință, alături de salvări extraordinare și apeluri pentru ajutor.

Șansele după nouă zile

O femeie și cei doi copii ai săi – un băiat și o fată – au fost scoși dintr-o clădire de apartamente prăbușită în Antakya, Turcia, la 228 de ore după ce primul cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a avut loc în primele ore ale zilei de 6 februarie. Toți trei au fost transportați la spital.

Salvatorul Mehmet Eryilmaz a declarat că femeia, pe nume Ela, a întrebat ce zi este atunci când a fost scoasă din dărâmături. Cutremurele au devastat viața oamenilor. În primul rând, am ținut-o de mână”, a declarat Eryilmaz pentru agenția de știri de stat turcă Anadolu despre faptul că a ajuns la ea printre dărâmături. Am vorbit, am stat de vorbă și am liniștit-o (pe ea). După aceea, ne-am continuat munca. … Suntem foarte fericiți; este a cincea viață pe care am salvat-o.”

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Eryilmaz, care face parte dintr-o echipă antrenată pentru a efectua salvări din mină, a adăugat: Ea a cerut apă în primul rând, dar noi nu i-am dat nimic înainte ca echipele medicale să intervină. Ea a întrebat În ce zi suntem?”. Lucrătorul medical Ali Parlas, care a tratat-o pe Ela și pe fiul și fiica ei, a declarat că cei trei erau deshidratați, dar în stare rezonabilă. Mumele copiilor sunt Meysam și Ali, a declarat Eryilmaz.

Ankara își exprimă recunoștința

Ministrul de externe al Turciei a mulțumit miercuri comunității internaționale pentru sprijinul acordat în urma cutremurelor de săptămâna trecută. Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că 76 de țări au trimis echipe de căutare și salvare pentru a ajuta personalul turc să scotocească prin clădirile prăbușite. Douăsprezece dintre echipele străine s-au întors acasă după ce și-au încheiat misiunile, a spus el.

Bineînțeles, nu totul este perfect. Au existat deficiențe, lipsuri de coordonare la început, dar, în scurt timp, sistemul a fost stabilit”, a spus Cavusoglu despre răspunsul de urgență.

Ministrul a declarat că 36.000 de corturi au sosit în Turcia din străinătate pentru a ajuta la adăpostirea zecilor de mii de persoane rămase fără adăpost și că alte 51.000 sunt pe drum împreună cu containere maritime pe care Qatar le-a folosit pentru a găzdui fanii de fotbal în timpul turneului de anul trecut al Cupei Mondiale.

Cavusoglu a declarat că guvernul său lucrează, de asemenea, pentru a se asigura că nevoile urgente de locuințe” sunt satisfăcute prin producția locală de corturi și containere care vor fi folosite pentru adăposturi temporare după cutremurele din cele două țări. Ajutorul vine, de asemenea, de la etnicii greci din Cipru, care de aproape o jumătate de secol sunt implicați într-o dispută cu Turcia.

Soldații britanici care fac parte din forța de menținere a păcii a Națiunilor Unite în Cipru au ajutat la transferul ajutoarelor donate de ciprioții greci din sudul insulei, divizată etnic, către nordul cipriot turc separatist. De acolo, se așteaptă ca ajutoarele să fie transportate în Turcia pentru a fi distribuite victimelor cutremurului.

Cel puțin două duzini de studenți ciprioți turci care participau la un turneu de volei în orașul turc Adiyaman au muritdupă cutremurele din Turcia, în timp ce multe alte persoane din Cipru au rămas dispărute.

Suferința din Siria

Președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, Mirjana Spoljaric, a declarat după vizita în Siria că comunitățile deja devastate de anii de conflict sunt acum împinse dincolo de limitele lor”. Ea a subliniat o nevoie imediată de apă curată.

În timp ce echipe de salvare din întreaga lume au mers să ajute în Turcia, ajutoarele pentru Siria au fost încetinite de drumurile demolate și de tensiunile dintre zonele din țară controlate de rebeli și cele controlate de guvernul președintelui sirian Bashar Assad.

Națiunile Unite au lansat marți un apel în valoare de 397 de milioane de dolari pentru a oferi ajutor pentru aproape 5 milioane de sirieni în următoarele trei luni. Aceasta a avut loc la o zi după ce organismul global a anunțat un acord cu Damascul pentru a livra ajutoarele ONU prin alte două puncte de trecere a frontierei din Turcia către zonele controlate de rebeli din nord-vestul Siriei. Nevoile de pe teren au rămas descurajatoare, iar vremea extrem de rece a sporit mizeria.

Fisuri și replici

Orhan Tatar, director general pentru cutremure și reducerea riscurilor la autoritatea de gestionare a dezastrelor din Turcia, a declarat că cutremurele au produs o deplasare de aproximativ 7,3 metri în sol și o fisură masivă de aproximativ 400 de kilometri.

Cele două cutremure au avut loc pe cinci falii și au fost urmate de aproximativ 3.900 de replici, a precizat Tatar, care a calificat numărul acestora drept o cantitate foarte serioasă” și neobișnuită”. Replicile au făcut ca oamenii din zonele afectate să simtă zguduiri semnificative la fiecare 15 minute, a spus oficialul.