• Luni, poliția greacă a declarat că refugiații au fost localizați în zona grecească Lavara.
  • Ministrul migrației, Notis Mitarachi, a declarat pe Twitter că aceștia sunt în stare bună, iar femeia însărcinată a fost transferată la spital din precauție.
  • IRC a precizat că printre ei se află și o fetiță de 9 ani în stare critică.

Poliția din Grecia a declarat luni că a localizat 38 de refugiați sirieni în zona Lavara din Evros, printre care o femeie însărcinată și șapte copii.

Refugiații erau blocați de zile întregi pe o mică insuliță din râul Evros, de-a lungul graniței dintre Grecia și Turcia, potrivit rapoartelor mass-media și activiștilor. Grecia declarase duminică că, după căutări repetate, nu a localizat nicio persoană pe insulița aflată în afara teritoriului elen și a alertat autoritățile turce în legătură cu această problemă.

Ministerul turc de Interne a refuzat să comenteze. Luni, poliția greacă a declarat că refugiații au fost localizați în zona grecească Lavara, la aproximativ patru kilometri sud de coordonatele poziției lor raportate inițial.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

De când au fost localizați, forțele de poliție grecești și alte servicii guvernamentale s-au grăbit să le vină în ajutor, pentru a le oferi asistență medicală, hrană și apă și pentru a-i transfera într-o zonă de cazare temporară, a precizat poliția într-o declarație.

Ministrul migrației, Notis Mitarachi, a declarat pe Twitter că aceștia sunt în stare bună, iar femeia însărcinată a fost transferată la spital din precauție. Poliția greacă a găsit, de asemenea, o barcă în apropierea lor, a precizat el. Anterior, organizația caritabilă International Rescue Committee (IRC) și alte organizații au cerut evacuarea imediată a 39 de refugiați de pe insuliță.

IRC a precizat că printre ei se află și o fetiță de 9 ani în stare critică. De asemenea, a citat rapoarte media care spun că sora ei în vârstă de 5 ani a murit după ce a fost înțepată de un scorpion și că refugiații au încercat să ajungă în Grecia continentală, dar au fost împinși înapoi.

Această ultimă situație de la granița Evros evidențiază brutalitatea respingerilor, despre care știm că au loc la granițele din întreaga Europă, a declarat Dimitra Kalogeropoulou, directorul IRC Grecia. Autoritățile grecești nu au confirmat informațiile citate de IRC și au negat în repetate rânduri respingerea cu forța a refugiaților sau a migranților la punctele de frontieră.