• Prinţii William şi Harry acuză postul de televiziune BBC că ar fi alimentat paranoia prințesei Diana.
  • Cei doi spun că postul este lipsit de etică și îl acuză de înșălătorie.
  • BBC a transmis scuze în scris prinţilor William şi Harry, precum şi prinţului Charles şi fratelui prinţesei Diana, contele Specer.

Prinții William și Harry sunt de părere că înşelătoria în cazul interviului acordat de prinţesa Diana în 1995 pentru BBC şi practicile lipsite de etică ale postului de televiziune au înrăutăţit relaţia dintre părinţii lor şi au alimentat paranoia mamei lor, potrivit AP News.

Rezultatele unei anchete independente anunţate joi arată că, în interviul realizat de jurnalistul Martin Bashir cu prinţesa Diana, BBC „nu a reuşit să se ridice la standardele sale de integritate şi transparenţă”.

Ducele de Cambridge acuză deficienţele interviului pentru înrăutăţirea relaţiei dintre părinţii săi şi a spus că acesta a contribuit la paranoia ei. De asemenea, prințul William a mărturisit că cel mai mult îl întristează faptul că mama lui nu a aflat vreodată că a fost păcălită și că prinţsei Diana i-au greşit „nu doar de un reporter necinstit”, ci şi şefii BBC.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

La rându-i, prințul Harry a tunat la adresa postului BBC. Ducele de Sussex a precizat, într-un comunicat, că „reacţia în lanţ a unei culturi de exploatare şi practici lipsite de etică” au dus la moartea mamei sale. Răspunsul BBC nu a întârziat să apară, iar postul de televiziune a transmis scuze în scris prinţilor William şi Harry, precum şi prinţului Charles şi fratelui prinţesei Diana, contele Specer.

Bashir a recunoscut falsificarea documentelor

Ancheta independentă cu privire la acest interviu a fost condusă de judecătorul pensionat Lord Dyson. Acesta a descoperit că intervievatorul Martin Bashir, reputat jurnalist britanic, a acţionat într-un mod „necinstit” şi a falsificat documente pentru a obţine interviul.

„Dar ce mă întristează cel mai mult este că, dacă BBC ar fi investigat în mod corespunzător plângerile făcute iniţial în 1995, mama mea ar fi ştiut că a fost păcălită. A fost dezamăgită nu doar de un reporter necinstit, ci şi de liderii BBC care au preferat să privească în altă parte decât să adreseze întrebările dificile”, a declarat prințul William.

Ducele de Cambridge a precizat programul „Panorama” nu a avut legitimitate şi nu ar mai trebui difuzat vreodată: „A instituit practic o relatare falsă care, mai bine de un sfert de secol, a fost comercializată de BBC şi de alţii”.

Bashir a recunoscut falsificarea documentelor și consideră că a fost „o prostie din partea mea”. Jurnalistul regretă acest lucru, însă spune că acestea nu au avut vreo influenţă asupra deciziei prinţesei Diana de a fi intervievată.