• Rusia a presat, de la începutul războiului din Ucraina, de cel puțin două ori, regimul de la Beijing pentru a beneficia de „noi forme de sprijin economic” din partea Chinei.
  • Potrivit Washington Post, președintele chinez Xi Jinping a ordonat subalternilor să găsească modalități de a oferi sprijin financiar Rusiei fără a încălca sancțiunile occidentale.
  • Citând oficiali chinezi și americani, sub protecția anonimatului, jurnaliștii americani precizează că Xi Jinping „și-a instruit cei mai apropiați consilieri să găsească modalități de a ajuta financiar Rusia, dar fără a încălca regimul de sancțiuni”.

Rusia a presat, de la începutul războiului din Ucraina, de cel puțin două ori, regimul de la Beijing pentru a beneficia de „noi forme de sprijin economic” din partea Chinei. Cu toate acestea, China se teme să încalce sancțiunile occidentale și vrea să le ocolească, însă nu poate.

„Este dificil de făcut acest lucru. Din punctul de vedere al Rusiei, acest lucru nu este suficient”, a spus un oficial american de rang înalt, comentând informația, potrivit sursei citate.

Potrivit informațiilor furnizate de acesta, Beijingul încearcă să găsească și „alte oportunități favorabile” în sfera diplomatică și militară pentru a sprijini Moscova.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

Din punctul său de vedere, „ceea ce China încearcă să realizeze este să fie alături de Rusia, să semnaleze public neutralitatea și să nu fie amenințată financiar”. „Multe dintre aceste obiective se contrazic reciproc. Este dificil să le atingi în simultan”, a transmis oficialul american.

În plus, în ultimele săptămâni, Moscova ar fi cerut Beijingului mai mult sprijin, exprimându-și dezamăgirea față de atitudinea Chinei, făcând totodată apel la acțiune în spiritul declarației comune din februarie a președintelui rus Vladimir Putin și Xi Jinping, care spunea că prietenia dintre cele două țări vecine „nu are granițe”.

Cu toate acestea, conducerea chineză, potrivit oficialilor chinezi și americani, vrea să extindă asistența pentru Rusia fără a încălca sancțiunile occidentale și a stabilit limite clare în legătură cu ceea ce va face. Acesta citează un oficial chinez care a calificat consultările recente dintre Moscova și Beijing tensionate.

Potrivit ziarului, Moscova a presat recent de cel puțin două ori Beijingul să ofere „noi forme de sprijin economic” Rusiei din partea RPC. Potrivit The Washington Post, Rusia a solicitat, printre altele, îndeplinirea de către China a „obligațiilor comerciale” anterioare „operațiunii militare speciale” din Ucraina, precum și „sprijin financiar și tehnologic, acum supus sancțiunilor SUA și altor sancțiuni” de către Occidentul colectiv.

În acest sens, articolul citează o sursă „din Beijing, cu implicare directă în derularea discuțiilor”. China și-a exprimat clar poziția cu privire la situația din Ucraina și la sancțiunile ilegale împotriva Rusiei. Înțelegem situația dificilă actuală a Moscovei. Cu toate acestea, nu putem ignora propria noastră situație în acest dialog. China va acționa întotdeauna în interesele chinezilor, a oamenilor”, a explicat această sursă.

La rândul său, Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în Statele Unite, a declarat pentru The Washington Post că nu este vorba despre încercarea de a ocoli măsurile restrictive ale Occidentului, ci că acestea au deteriorat „schimburile economice și comerciale normale” dintre Moscova și Beijing. După cum a menționat diplomatul, aceste restricții au dus la o situație în care toate părțile s-au dovedit a fi perdanți și au înrăutățit situația deja dificilă din economia globală.

În cele din urmă, oficiali chinezi nenumiți au declarat ziarului că Moscova nu a cerut Beijingului „arme și muniție” și că relațiile de afaceri dintre China și Rusia vor continua. „Partea chineză este pregătită să-și îndeplinească obligațiile față de partea rusă și o face atunci când sunt îndeplinite condițiile adecvate”, a declarat pentru ziar o sursă de la Beijing, care cunoaște problema.

El și-a exprimat, de asemenea, încrederea că „motivul real” pentru avertismentele Washingtonului împotriva Beijingului este acela de a încerca „să creeze discordie între părțile chineze și cele ruse”. „Acest lucru nu se va întâmpla. Americanii nu vor reuși să submineze relațiile chino-ruse”, a adăugat sursa menționată.