• Social-democrații propun ca angajatorii evazioniști care nu plătesc taxele să facă închisoare.
  • Zeci de mii de români află că nu pot beneficia de servicii medicale pentru că nu le-au fost plătite contribuțiile din salariu.

Angajatorii evazionişti, care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor, vor răspunde penal, afirmă social-democraţii. Potrivit unui proiect de OUG, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor.

„Zeci de mii de români află – exact când au nevoie de servicii medicale – că nu pot beneficia de acestea pentru că angajatorul nu a plătit contribuţiile pentru sănătate, deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu. Alte zeci de mii de români află – când ajung să-şi depună dosarul de pensie – că nu au o pensie potrivit muncii depuse pentru că angajatorul nu le-a plătit contribuţiile, deşi banii le-au fost reţinuţi din salariu”, arată PSD.

Potrivit social-democraţilor, angajatorii evazionişti, care nu plătesc statului contribuţiile angajaţilor -impozit pe salariu, CAS, CASS, şomaj – vor răspunde penal pentru că, „deşi aveau obligaţia clară de a le reţine şi de a le plăti către stat, nu au făcut-o, băgându-şi practic în buzunar aceşti bani”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Pentru că este momentul ca furtul banilor reţinuţi din veniturile oamenilor (salarii sau venituri asimilate salariilor, pensii, dividende, veniturile din jocuri de noroc, din premii, din dobânzi, veniturile zilierilor sau din convenţii civile ori prestări de servicii) să înceteze! Pentru că este vorba de drepturile fiecărui salariat la sănătate, pensie sau şomaj! La 30 septembrie 2021 arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei (dintre care 8,4 miliarde lei la pensii şi 3,5 miliarde lei la Sănătate). Sunt duble faţă de anul 2019”, încheie PSD.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea unor acte normative, care va intra pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de vineri, la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, se introduce un nou articol, cu următorul cuprins: „Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.