- Proiectul de lege care introduce votul de la 16 ani a fost depus la Senat.
- Propunerea a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ şi de la Comisia pentru Drepturile Omului.
- Psihologul consideră că la vârsta de 16 ani, copiii pot fi influențați.
Propunerea a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ şi de la Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, urmând să intre la raport.
„În cadrul Comisiei pentru Drepturile Omului, eu am fost prezentă din partea Asociației Elevilor din Constanța, pentru a susține coborârea vârstei de vot de la 16 ani.”, a spus Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi din Constanța.
De exemplu, un tânăr de 16 ani ar putea să voteze acolo la alegerile locale, însă în România nu poate face același lucru. Din această perspectivă, România își desconsideră tinerii.
Radu Szekely, consilier în Ministerul Educației susține că propunerea este una interesantă și i-ar face pe elevi să-și crească spiritul civic și interesul pentru procesul democratic.
„Totuși, nu ar trebui să aibă drept la vot la toate alegerile” , spune acesta.
Jeni Chiriac, psiholog, consideră că la vârsta de 16 ani, copiii pot fi influențați atunci când vine vorba de astfel de decizii.
„Trebuie să înțelegem că până la vârsta de 18 ani și uneori, unii până la 21 sau toată viața lor, se ghidează după ceea ce înseamnă a simți. Și atunci, în mare parte iau decizii emoționale. Când vorbim de campanii, ei pot să fie destul de vulnerabili.”