• Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege iniţiat de Guvern privind legea 5G.
  • Acest proiect de lege ar putea scoate compania Huawei de pe piața românească de telecomunicații 5G.
  • Proiectul de lege adoptat în Senat a primit 117 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și o abținere.

Senatul a adoptat, luni, privind implementarea reţelelor 5G în România. Aceste proiect de lege ar putea scoate compania Huawei de pe piața românească de telecomunicații 5G.

Proiectul de lege privind implementarea reţelelor 5G în România a fost adoptat în Senat cu 117 voturi „pentru”, 13 „împotrivă” și o abținere.

Senatul este for decizional, astfel că legea va ajunge spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Vom putea să beneficiem de serviciile și echipamentele la nivel domestic”

În acest sens, producătorul de echipamente care poate obţine autorizaţie pe piaţa românească trebuie să aibă acţionariatul transparent și nu trebuie să fie sub controlul unui guvern străin, să funcţioneze fără supraveghere în lipsa unui sistem juridic independent şi să nu aibă istoric de conduită neetică.

Alina Gorghiu, senator PNL: „Se stabilesc măsuri legate de infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, măsuri care ridică riscurile şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale”.

„Vom putea să beneficiem de serviciile și echipamentele la nivel domestic, dar implicațiile sunt la nivel macro pentru întreaga societate, având însă în lege anumite bariere legislative care sunt menite să protejeze în ansamblu statul român”, declara Iulia Scântei, Președintele Comisiei Juridice a Senatului.