• Terenurile de golf sunt scutite de restricțiile de apă la nivel național din Franța datorită unui acord național semnat în 2019.
  • Activiștii de la Extinction Rebellion spun că greenurile de golf se bucură de un privilegiu ,,demn de o altă lume” pe fondul secetei.
  • Peste 100 de localități franceze se confruntă cu lipsa apei potabile.

Activiștii pentru climă din sudul Franței au umplut găurile de pe terenurile de golf cu ciment, pentru a protesta împotriva unei decizii care exceptează terenurile de golf de la interdicția de a fi udate, secetei severe din țară, potrivit The Independent.

Grupul a vizat locații din apropierea orașului Toulouse, numind golful „industria de agrement a celor mai privilegiați” . Scutirea acordată terenurilor de golf a stârnit controverse, deoarece 100 de sate franceze sunt lipsite de apă potabilă.

Oficialii din golf spun că iarba de pe terenurile lor ar muri în trei zile, fără apă. „Un teren de golf fără iarbă este ca un patinoar fără gheață” , a declarat Gerard Rougier, de la Federația Franceză de Golf, pentru site-ul de stiri France Info. El a adăugat că 15.000 de oameni lucreaza pe terenurile de golf din toată țara.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Acțiunea recentă a vizat trasee de golf în orașele Vieille-Toulouse și Blagnac. A fost revendicată de filiala locală a mișcării Extinction Rebellion. Într-o petiție, activisții au spus că excepția arată că „nebunia economică are prioritate față de rațiunea ecologică” .

Golful, un privilegiu demn de altă lume

În timp ce rezidenții nu își pot uda grădinile și nu își pot spăla mașinile în municipalitățile cele mai afectate, terenurile de golf au scăpat de restricțiile la nivel național.

Interdicțiile de folosire a apei sunt decretate la nivel național, dar aplicarea este la discreția oficialilor regionali. Până acum, doar o zonă, Ille-et-Villaine, din vestul Franței, s-a delimitat de excepție, interzicând udarea terenurilor de golf.

Primarul orașului din sud-estul Grenoble, Eric Piolle, a criticat scutirea, spunând: „Continuăm să îi protejăm pe cei bogați și puternici”.

Unele constrângeri pe terenrile de golf sunt totuși aplicate. Udarea trebuie făcută doar noaptea, cu cel mult 30% din volumul obișnuit de apă.

În două treimi din Franța a fost declarată o stare de criza, precipitațiile fiind cu aproximativ 85% sub nivelul normal pentru acestă perioada a anului.