• Protestatarii au mărșăluit miercuri în toată Franța, într-un ultim efort de a-i convinge pe legislatori să nu susțină proiectul de lege al președintelui Macron.
  • Protestele au atras milioane de oameni, iar ieșirile în stradă au perturbat sectoarele de transport și energie și au lăsat gunoaie pe străzile din Paris
  • Proiectul de lege al președintelui Emmanuel Macron privind reforma pensiilor ar urma să mărească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.

Potrivit Reuters, protestatarii au mărșăluit miercuri în toată Franța, într-un ultim efort de a-i convinge pe legislatori să nu susțină proiectul de lege al președintelui Emmanuel Macron privind reforma pensiilor, care ar urma să mărească vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani.


O alianță largă de sindicate a făcut apel la lucrători să se alăture celei de-a opta zile de demonstrații la nivel național, de la jumătatea lunii ianuarie, împotriva proiectului de lege.


Protestatarii au mărșăluit miercuri cu pancarte artizanale pe care scria Nu la 64 de ani”, sau cu pancarte sindicale marcate cu sloganuri precum Sectorul public și cel privat împreună pentru pensiile noastre”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT


În ciuda reacțiilor negative, Macron și-a continuat planul. Proiectul de lege privind pensiile a trecut miercuri la o comisie parlamentară comună, unde legislatorii din camerele inferioară și superioară caută o variantă de mijloc. Dacă se ajunge la un acord, joi va avea loc un vot final atât în Senat, cât și în Adunarea Națională.


Această nouă zi de proteste este menită să le spună legislatorilor: nu votați această reformă”, a spus Berger, șeful celui mai mare sindicat din Franța. Legiuitorii trebuie să se uite la ceea ce se întâmplă în circumscripțiile lor”, a declarat reporterilor Laurent.

Parlamentari din toate taberele au declarat pentru Reuters că miniștri de rang înalt sau echipele lor au sunat parlamentari LR și centriști pentru a încerca să-i convingă să susțină reforma – uneori oferind în schimb favoruri pentru circumscripțiile lor electorale.

Macron și guvernul său spun că modificările la sistemul de pensii, unul dintre cele mai generoase dintre țările industrializate, sunt necesare pentru a menține bugetul de pensii pe profit. În joc pentru președinte nu sunt însă doar câștigurile financiare, ci și acreditările sale reformiste.

Peste 6.000 de tone de gunoaie s-au acumulat în Paris, în timp ce colectorii de deșeuri municipale și-au prelungit greva într-o a doua săptămână. Sectorul energetic al Franței a fost, de asemenea, afectat puternic.