• Protestul anti-restricții de luni seară din Capitală a avut parte de incidente violente
  • Autoritățile au anunțat că 12 jandarmi au fost răniți
  • Au fost aplicate 222 de sanțciuni

UPDATE 10:00 – Jandarmeria Galați anunță că la protestele de luni seară au fost aplicate 48 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 72.000 lei. De asmenea, jandarmii menționează că au fost extrase din mulțuime 5 persoane care au fost conduse la autospecialele jandarmeriei unde au fost sancționate contravențional pentru proferarea de injurii și amenințări cu acte de violență, nerespectarea măsurilor de protecție individuală, circulația pietonală în intervale orare interzise sau restrânse.

„Până la acest moment, au fost aplicate organizatorilor și participanților 157 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 82100 de lei, pentru nedeclararea manifestației și pentru desfășurarea acestora fără respectarea prevederilor legale. Totodată, în jurul orei 19.00, trei adolescenți care trăgeau cu praștia în coloana de manifestanți ce se afla în marș pe Bulevardul Marinarilor, au fost identificaţi şi sancţionaţi cu amenzi în cuantum total de 900 lei”, anunță și Jandarmeria Constanța.

Știre inițială

La sediul Jandarmeriei Române reprezentanții Direcției Generale de Jandarmi București, împreună cu prefectul Capitalei și reprezentanții Direcției Generale de Poliție București au făcut declarații cu privire la evenimentele desfășurate pe timpul nopții.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Voi începe cu un cuvânt de mulțumire pentru toți bucureștenii care respectă și ordinea, respectă și măsurile, sunt peste 2 milioane de oameni și despre ei nu vorbim. Vreau să le mulțumesc. (…) Am văzut cu toții că a fost un protest. Protestul a fost ținut sub control de forțele de ordine, care au acționat cu calm și determinare și care au încercat să păzească sănătatea, siguranța și bunurile din Capitală”, a spus prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Prefectul a vorbit și despre incidentele violente din timpul manfiestațiilor.

„Din păcate, spre finalul acestui protest, un grup de 300 de oameni, în zona Unirii, a devenit agresiv, fapt pentru care forțele de ordine au intervenit. (…) Vreau să le transmitem pe această cale celor care încalcă ordinea de drept să nu mai confunde calmul cu lipsa de fermitate, pentru că forțele de ordine sunt profesioniste și vor interveni întotdeauna pentru restabilirea ordinii”, a adăugat prefectul.

Protestul, spre final, spre miezul nopții, și-a pierdut caracterul pașnic. Un grup de manifestanți, plecând din Piața Victoriei s-au așezat pe carosabil fără motiv. La un moment dat, trei persoane din grup au schimbat direcția de deplasare. Au fost interceptați de jandarmi, moment în care au devenit violenți. Grupul de protestatari a atacat cu pietre forțele de ordine. La acest moment avem identificate 188 de persoane. 12 dintre colegii mei au fost răniți, dar nu au necesitat internarea. Toate acțiunile noastre sunt pentru siguranța cetățeanului”, a spus Ionel-Cătălin Stegăroiu, directorul general al Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București.

„Nu vom renunța la aceste măsuri, pentru că sunt menite să ne protejeze. Acțiunile a 2.000 de oameni nu ne vor determina să ne răzgândim”, a adăugat prefectul Capitalei.

De asemenea, autoritățile au anunțat că au fost aplicate 222 de sanctiuni în valoare de 200.000 de lei și că au fost deschise dosare penale pentru mai multe infracțiuni, inclusiv distrugeri și furt calificat.