• Mai multe persoane au fost ucise în timpul protestelor din Kabul și din orașele din estul țării.
  • Liderul de opoziție al mișcării antitalibane se pronunță în favoarea protestelor.
  • Încă de duminică, peste 8.000 de persoane au fost evacuate pe aeroportul din Kabul, potrivit unui oficial de securitate.

Joi, protestatarii contra noului regim taliban din Afganistan au fluturat steaguri în mai multe orașe afgane. În schimb, luptătorii talibani au deschis focul asupra mulțimii, ucigând mai multe persoane, a declarat un martor citat de Reuters.

Aceasta a fost prima opoziție publică față de militanții islamici de când aceștia au cucerit Kabulul.

Sloganul „Steagul nostru, identitatea noastră” a fost strigat de bărbați și femei care fluturau steaguri naționale negre, roșii și verzi în Kabul, potrivit unui videoclip postat pe rețelele de socializare.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Afganistanul marchează astăzi, 19 august, independenței țării față de britanici în 1919.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea vreunui purtător de cuvânt al talibanilor.

Mai multe persoane au fost ucise în timpul unui miting în Asadabad, capitala provinciei Kunar, dar nu a fost clar dacă victimele au fost rezultatul focurilor de armă sau al unei busculade provocate de acestea, potrivit martorului Mohammed Salim.

„Sute de oameni au ieșit pe străzi. La început am fost speriat și nu am vrut să merg, dar când am văzut că unul dintre vecinii mei s-a alăturat, am scos steagul pe care îl am acasă. Mai multe persoane au fost ucise și rănite în debandadă și în focurile de armă trase de talibani”, a spus el.

Protestatarii au ieșit, de asemenea, pe străzile din Jalalabad, cel mai estic oraș din Afganistan.

Potrivit martorilor și relatărilor presei, luptătorii talibani au deschis focul asupra protestatarilor care fluturau steaguri în Jalalabad miercuri, omorând trei persoane.

Conform presei, protestatarii au rupt steagurile albe ale talibanilor în unele zone. Miercuri, presa a raportat scene similare în Asadabad și într-un alt oraș din est, Khost.

Prim-vicepreședintele Amrullah Saleh, care încearcă să reunească opoziția față de talibani, a sprijinit protestele.

„Salutați-i pe cei care poartă drapelul național și astfel reprezintă demnitatea națiunii”, a spus Saleh pe Twitter.

După ce președintele Ashraf Ghani a fugit duminică, când talibanii au cucerit Kabulul, Saleh s-a autoproclamat marți „președinte interimar legitim” al Afganistanului.

Asigurările talibanilor cum că s-au schimbat de la guvernarea lor din 1996-2001, când au limitat drastic drepturile femeilor și au organizat execuții publice, apoi au aruncat în aer statui budiste antice, sunt puse la îndoială.

Ei declară acum că vor pace, că nu vor căuta răzbunare împotriva vechilor dușmani și că vor respecta drepturile femeilor în cadrul principiilor legii islamice.

În timp ce Kabulul a fost relativ calm de la sosirea forțelor talibane duminică, aeroportul a fost un dezastru, deoarece oamenii se străduiesc să găsească orice cale de ieșire din țară și să fugă de noul regim.

Potrivit unui oficial NATO, 12 persoane au fost ucise în aeroport și în jurul acestuia de atunci. Potrivit altui oficial taliban, decesele au fost cauzate de împușcături sau de busculadă.

Persoanele care nu au dreptul legal de a călători ar trebui să se întoarcă acasă, a spus el. „Nu vrem să rănim pe nimeni la aeroport”, a declarat presei oficialul taliban, care nu a dorit să fie numit.

Martorii au declarat că, miercuri, talibanii au împiedicat oamenii să intre în incinta aeroportului.

Potrivit unui oficial taliban, mulțimea a fost dispersată de comandanții și soldații care au tras în aer. Martorii au declarat că situația s-a calmat joi.

Potrivit unui oficial de securitate occidental, SUA și alte puteri occidentale au continuat să își evacueze cetățenii și o parte din personalul afgan de pe aeroportul din capitală, de unde aproximativ 8.000 de persoane au fost evacuate începând de duminică.

SUA au acceptat să își retragă forțele în schimbul unei garanții a talibanilor că Afganistanul nu va fi folosit pentru a lansa atacuri teroriste, în cadrul unui acord negociat anul trecut de administrația fostului președinte Donald Trump.

La plecare, talibanii au fost de acord, de asemenea, să nu atace forțele străine.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că forțele americane vor rămâne până când evacuarea americanilor va fi finalizată, chiar dacă acest lucru ar însemna să rămână după termenul limită stabilit de SUA, 31 august.