• Recoltele românilor valorează tot mai puțin din cauza Ucrainei.
  • Fermierii din Germania au blocat șosele majore.
  • Guvernul german vrea să renunțe la scutirile de taxe pe motorină.
  • În bugetul Germaniei pentru 2024 este o gaură de 17 mld. de euro.

Guvernul de la fapte la vorbe” continuă. Recoltele agricultorilor din România valorează din ce în ce mai puțin din cauza cerealelor ucrainene care ajung la noi în țară. Fermierii români sunt revoltați, vor să le fie mai bine, dar nu merg să îi tragă de mânecă pe cei care ne conduc.

În Germania, fermierii nu stau pe gânduri. Au ieșit în stradă într-un număr atât de mare încât au blocat șosele, autostrăzi și producția companiilor ca și Volkswagen. Protestatarii din Berlin au pus pancarte pe tractoare pe care au scris „Fără fermier, fără viitor”. Motivul grevei ? Guvernul german vrea să renunțe la scutirile de taxe pe motorina folosită în agricultură, ca sa acopere o gaură de 17 miliarde de euro din bugetul pentru 2024.

Marcel Ciolacu a promis subvenții suplimentare în valoare de 40 de milioane de euro fermierilor români, dar banii n-au fost livrați. Fermierii români nu au încasat nimic dar #rezistă.

Recomandări

CRESC TENSIUNILE CHINA-TAIWAN
CIOLACU: ROMÂNIA ȘI TURCIA NU SUNT COMPETITORI
FRANȚA SCHIMBĂ DOCTRINA
CE ȚINUTE AU ALES VEDETELE LA CANNES
CONFLICT VIOLENT ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI
GIULIA CHIRIAC CUCEREȘTE UK-UL

Liderul opoziției germane, Friedrich Merz, și-a exprimat solidaritatea cu protestele fermierilor, spunând că nu este momentul potrivit. Cu toate acestea, liderul creștin-democrat (CDU) a declarat că ar putea fi necesare reduceri viitoare ale subvențiilor.

„Nu vă promit că lucrurile vor rămâne așa la nesfârșit cu scutirile de taxe pe vehicule și cu taxele pe motorină”, a declarat el la un miting de protest din regiunea Sauerland. „Va trebui să ne gândim la economii”, a spus el.

Merz a criticat dur planurile guvernului și a subliniat că trebuie îndeplinite anumite condiții înainte de a reduce subvențiile actuale. De exemplu, a spus el, trebuie mai întâi să fie disponibile alternative pentru vehiculele agricole alimentate cu motorină.

Liderii mai multor landuri germane au cerut guvernului federal de la Berlin să revină asupra deciziei de a reduce subvențiile pentru motorina agricolă. Prim-miniștrii landurilor Saxonia Inferioară, Renania de Nord-Westfalia, Bavaria, Mecklenburg-Pomerania de Vest, Saxonia și Saarland au declarat luni că povara asupra fermierilor, ca urmare a reducerilor bugetare ale coaliției semaforizate a cancelarului Olaf Scholz, este prea mare.

Premierul landului Saxonia Inferioară, Stephan Weil, a declarat pentru postul de televiziune ZDF că a existat o povară peste medie asupra agriculturii. De asemenea, el a remarcat că fermierii s-au confruntat cu o dublă lovitură din cauza cerințelor tot mai stricte în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Citește și