• Un deputat municipal rus din Sankt Petersburg care a părăsit Rusia a numit mobilizarea o decizie foarte nepopulară.
  • O înregistrare video de vineri pare să arate polițiști și membri ai Gărzii Naționale implicați în încăierări cu o mulțime.
  • Cu toate acestea, decretul în sine oferă termeni mult mai largi, semănând temeri în rândul rușilor cu privire la o recrutare mai largă în viitor.

Mobilizarea parțială a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic, pe fondul protestelor, al greșelilor de redactare și al unui exod de cetățeni care fug din Rusia, în timp ce Kremlinul înăsprește regulile privind sustragerea de la ordinele militare.

Unii locuitori din Republica Sakha din Extremul Orient al Rusiei au fost înrolați din greșeală, deși nu erau eligibili pentru mobilizare, cum ar fi tații unor copii minori, potrivit unui lider local.

Toți cei care au fost mobilizați din greșeală trebuie să se întoarcă. Această muncă a început deja, a declarat șeful republicii, Aisen Nikolaev, într-o postare pe Telegram, în urma unei întâlniri privind decretul prezidențial de mobilizare parțială. Între timp, videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare rusești par să dezvăluie tensiunile, tristețea și confuzia pe care recrutarea – care a început după un anunț făcut miercuri – le-a stârnit, cu scene în care familiile își iau rămas bun emoționant, iar altele în care recruții se ceartă pentru că au fost chemați.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

O înregistrare video de vineri pare să arate polițiști și membri ai Gărzii Naționale implicați în încăierări cu o mulțime, în timp ce recruții se urcă într-un autobuz în regiunea Omsk din Siberia rusă. Președintele rus Vladimir Putin a ridicat miercuri semnificativ miza asaltului său asupra Ucrainei pentru rușii obișnuiți, prin anunțul unei mobilizări parțiale imediate, în încercarea de a-și întări invazia șubredă în urma câștigurilor ucrainene.

Mobilizarea îi va afecta doar pe rușii cu experiență militară anterioară, potrivit ministrului apărării, Serghei Șoigu, care a declarat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați. Cu toate acestea, decretul în sine oferă termeni mult mai largi, semănând temeri în rândul rușilor cu privire la o recrutare mai largă în viitor.
Grupuri de activiști, cum ar fi Fundația Free Buryatia, au declarat că minoritățile etnice din Rusia sunt mobilizate în mod disproporționat. CNN a geolocalizat înregistrări video cu unii dintre acești oameni care sunt mobilizați în regiunile din Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Anunțul de mobilizare a declanșat demonstrații anti-război în întreaga țară, care au fost rapid reprimate de poliție. Cel puțin 1.472 de protestatari au fost reținuți în zeci de orașe din Rusia începând de sâmbătă.

De asemenea, a declanșat un exod din Rusia deoarece bărbații de vârstă militară fug din țară pentru a nu risca să fie recrutați, înregistrările video arătând cozi lungi la punctele de trecere a frontierei terestre în mai multe țări vecine, precum și o creștere bruscă a tarifelor aeriene și zboruri epuizate în ultimele zile.
Ksenia Thorstrom, un deputat municipal rus din Sankt Petersburg care a părăsit Rusia, a numit mobilizarea o decizie foarte nepopulară.