• Peste 2.000 de protestatari au fost ridicați de polițiști
  • Facultățile și liceele le-au cerut studenților și elevilor să nu participe
  • Au loc mitinguri în peste 90 de orașe
  • Soția lui Navanlîi a fost arestată, iar apoi eliberată, conform presei din Rusia
  • Au fost deschise mai multe dosare penale
  • Rusia acuză SUA de „imixtiun”. America cere eliberarea lui Navanlnîi

UPDATE 23.15 Oamenii au ieșit în stradă și în Los Angeles

Mai multe persoane protestează în Los Angeles și cer eliberarea lui Alexei Navalnîi.

UPDATE 23.00 Numărul persoanelor reținute a ajuns la 3.060

Un număr de 3.060 de persoane au fost reținute, iar poliția a deschis cel puțin nouă dosare penale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

UPDATE 22.22 Portretul lui Navalnîi, proiectat pe Ambasada Rusiei din Ucraina

Portretul lui Navalnîi a fost proiectat pe clădirea Ambasadei Rusiei în Ucraina. Fotografia este însoțită de mesajul „Eliberați-l pe Navalnîi”.

UPDATE 22.00 Oficialii americani reacționează. Cer eliberarea lui Navalnîi

Într-un comunicat de presă, Departamentul de stat dinStatele Unite condamnă cu tărie utilizarea tacticii dure împotriva protestatarilor și jurnaliștilor în cazul protestelor din Rusia.

„Înainte de evenimentele de astăzi, guvernul rus a încercat să suprime drepturile la protest pașnic, prin hărțuirea organizatorilor de manifestații, amenințând platformele de socializare și arestând preventiv potențialii participanți.

Facem apel la autoritățile ruse să elibereze pe toți cei reținuți și eliberarea imediată și necondiționată a lui Aleksey Navalnîi. Îndemnăm Rusia să coopereze pe deplin cu ancheta comunității internaționale privind otrăvirea lui Aleksey Navalnîi și să explice utilizarea unei arme chimice pe teritoriul său”, se arată în comunicatul SUA.

UPDATE 21.50 Numărul persoanelor arestate a ajuns la 2.666

Poliția continuă intervenția în forță, iar numărul persoanelor arestate a ajuns la 2.666.

UPDATE 20.50: Ministerul de externe rus acuză Ambasada SUA de imixtiune în treburile sale interne

Conform unui comunicat oficial al Ministerului de externe din Rusia, nu este pentru prima dată când Ambasada SUA la Moscova nu respectă normele diplomatice, postând în mod activ mesaje pe social media în sprijinul protestelor neautorizate din orașele rusești.

În esență, vorbim despre încurajarea acțiunilor violente, declarate în mod fals un protest pașnic, în care organizatorii implică cinic chiar și minori.
Guvernul SUA trebuie să-și abordeze propriile probleme, inclusiv depășirea diviziunilor profunde din societatea americană create de nedreptatea socială, inegalitatea și persecuția disidenței. Încercările diplomației americane, ignorând orice decență nu fac decât să incite manifestări radicale și vor avea consecințe negative pentru relațiile bilaterale”
, potrivit documentului rus.

UPDATE 20.00: Manifesanții au ajuns lângă penitenciarul din Moscova și sunt bătuți de forțele de ordine

Mai multe persoane au fost bătute și apoi reținute de oamenii legii aflați lângă penitenciarul unde se află încarcerat Navalnîi.

UPDATE 19.00 Protestatarii se îndreaptă spre locul de detenție al lui Navalnîi.

UPDATE 18.00: Soția lui Navalnîi, eliberată

Yulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi, a fost eliberată, scrie presa rusească.

Navalnaya a fost reținut în timpul manifestației de sâmbătă. Pe 22 ianuarie, Yulia Navalnaya a anunțat că va merge la miting: „M-am căsători cu un bărbat curajos, neînfricat, care nu renunță niciodată. M-am căsătorit cu un bărbat pe care eu îl iubesc foarte mult”.

UPDATE 17.00: Peste 1.600 de oameni au fost arestați

Poliția a arestat 1.614 persoane în toată Federația Rusă și patru jurnaliști au fost răniți. Sunt 6 dosare penale deschise pentru organizarea ilegală a protestelor de susținere a lui Alexei Navalnîi.

UPDATE 16.00: 1.000 de manifestanți, reținuți de forțele de ordine

Au fost reţinuţi aproximativ 1.000 de protestatari, potrivit celui mai recent bilanţ, anunţat de organizaţia OVD-Info.

UPDATE 15.00 Soția lui Navalnîi, ridicată de poliție

Printre protestatarii reținuți se află și Yulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Sunt proteste chiar acum în Rusia. Oamenii cer eliberarea lui Alexei Navalnîi. În peste 90 de orașe au loc mitinguri. Îți mai spun că facultățile și liceele le-au cerut studenților și elevilor să nu participe la proteste. Cine va fi văzut la miting va fi exmatriculat.

Au avut loc și primele arestări. 50 de protestatari au fost ridicați de polițiști în 10 oraşe ruseşti încă de la primele ore ale dimineții.

În capitală, unde mobilizarea opoziţiei este de obicei cea mai semnificativă, protestatarii se vor reuni de la ora 14 în piaţa Puşkin. Poliţia a promis „să reprime fără întârziere” orice adunare neautorizată. Iar primarul capitalei, Serghei Sobianin, a calificat protestele drept inacceptabile, în plină pandemie.

Primele manifestații au avut loc în Siberia și în extremul orient, care sunt cu multe ore înaintea Moscovei. Dar regimul a luat măsura la care probabil să așteptau toți, au trimis forțele de ordine să reprime manifestațiile pașnice. Trupele OMON, echivalentul mascaților de la noi, au bătut fără discriminare.