Protestele au izbucnit în Grecia după dezastrul în urma ciocnirii celor două trenuri, care a ucis 43 de persoane

  • Proteste au avut loc în Salonic și în orașul Larissa, în apropierea locului unde s-a produs dezastrul marți seara.
  • Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate.
  • Trei zile de doliu național au fost declarate în întreaga țară în urma incidentului.

Protestele au izbucnit în Grecia din cauza accidentului feroviar care a ucis 43 de persoane, mulți dintre ei considerând că este vorba despre un accident care aștepta să se întâmple. Revoltații s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena – compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia.

Proteste au avut loc, de asemenea, în Salonic și în orașul Larissa, în apropierea locului unde s-a produs dezastrul marți seara.

Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate. Trei zile de doliu național au fost declarate în întreaga țară în urma incidentului, în care un serviciu de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, provocând incendierea vagoanelor din față.

Vagoanele din față ale trenului de pasageri au fost în mare parte distruse. Mulți dintre cei 350 de pasageri aflați la bord erau studenți în vârstă de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Postul Mare ortodox grec.

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că o tragică eroare umană” este de vină pentru dezastru. Un șef de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor prin neglijență. Acesta a negat orice abatere, punând accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice.

Membrii sindicatelor feroviare consideră că sistemele de siguranță nu funcționau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul mai multor ani. În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari din Grecia plănuiesc să intre în grevă joi față de ceea ce ei spun că este o neglijență oficială a căilor ferate.

Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți”, a declarat sindicatul lucrătorilor într-o declarație în care anunță greva. Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne față de căile ferate grecești a dus la rezultatul tragic”, a adăugat acesta în comentariile citate de agenția de presă Reuters.

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în urma dezastrului, afirmând că își va asuma responsabilitatea pentru eșecurile de lungă durată” ale autorităților de a repara un sistem feroviar despre care a spus că nu este adaptat pentru secolul XXI.

În fața unui spital unde au fost aduse cadavrele victimelor accidentului de tren a fost atârnat un banner care susținea că orice deficiențe sistemice vor fi acoperite în cadrul anchetei oficiale aflate în curs de desfășurare.