• Unul dintre cei care riscă să fie executat în mod iminent este Mohammad Ghobadlou.
  • El este în vârstă de 22 de ani, iar condamnarea la moarte a fost confirmată sâmbătă de Curtea Supremă.
  • Se crede că numărul real al protestatarilor care riscă pedeapsa cu moartea este mult mai mare.

Cel puțin 100 de persoane au fost condamnate la moarte sau acuzate de infracțiuni capitale în legătură cu protestele din Iran, potrivit unui grup de apărare a drepturilor omului.

Cinci femei se numără printre cei care riscă să fie executați, a raportat Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia. Se crede că numărul real al protestatarilor care riscă pedeapsa cu moartea este mult mai mare deoarece familiile au fost presate să păstreze tăcerea, a avertizat organizația.

Doi bărbați au fost executați luna aceasta după ceea ce activiștii au spus că au fost procese false. Mohsen Shekari și Majidreza Rahnavard, ambii în vârstă de 23 de ani, au fost găsiți vinovați de către tribunalele revoluționare de acuzația vag definită de securitate națională de dușmănie împotriva lui Dumnezeu”.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Iranul este cuprins de proteste împotriva sistemului clerical al țării de puțin peste 100 de zile. Acestea au izbucnit în urma morții în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani care a fost reținută de poliția morală din Teheran la 13 septembrie pentru că ar fi purtat hijab-ul sau vălul necorespunzător”.

Autoritățile au descris protestele ca fiind revolte” susținute de străini și au răspuns cu forță letală. Până în prezent, cel puțin 476 de protestatari au fost uciși, inclusiv 64 de copii și 34 de femei, potrivit IHR.

Un raport publicat marți de acest grup a identificat 100 de persoane ale căror sentințe sau acuzații au fost anunțate de oficiali sau au fost raportate de familiile lor sau de jurnaliști.

Toți inculpații au fost privați de dreptul de a avea acces la propriul avocat, la un proces echitabil și la un proces corect”, se arată în raport.

În cazurile în care au reușit să intre în contact sau în care detalii despre cazurile lor [au fost] raportate de colegii de celulă și de apărătorii drepturilor omului, toți au fost supuși la tortură fizică și psihică pentru a le forța mărturisiri false de autoincriminare”.

Unul dintre cei care riscă să fie executat în mod iminent este Mohammad Ghobadlou, în vârstă de 22 de ani, a cărui condamnare la moarte a fost confirmată sâmbătă de Curtea Supremă. El a fost condamnat pentru dușmănie împotriva lui Dumnezeu” după ce a fost acuzat că a intrat cu mașina într-un grup de polițiști în timpul unui protest din Teheran în septembrie, omorând unul dintre ei.