• Protestele din SUA au luat amploare în ultimele ore
  • Toți cei patru foști polițiști din Minneapolis, implicați în uciderea lui George Floyd, au fost acuzați, a anunțat avocatul general din Minnesota.
  • S-au ridicat acuzațiile de omor de gradul 3 pentru un fost agent de poliție.

LIVE UPDATE | Filmul evenimentelor din 4 iunie 2020:

Este a noua zi de proteste în SUA, după moartea lui George Floyd, care a murit după ce un polițist a stat cu genunchiul pe gâtul lui timp de opt minute.

Toți cei patru foști polițiști din Minneapolis, implicați în uciderea lui George Floyd, au fost acuzați, a anunțat avocatul general din Minnesota.

În schimb, s-au ridicat acuzațiile de omor de gradul 3 pentru un fost agent, trecând la gradul doi, în timp ce ceilalți vor fi acuzați că au ajutat și au comis omor de gradul doi.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Manifestanții din SUA continuă protestele, care iau amploare tot mai mult, iar evenimente în memoria lui Floyd vor avea loc în Minnesota, Texas și Carolina de Nord pe parcursul a șase zile. În Minneapolis vor avea loc mâine.

UPDATE 15:00 Arestări masive pe tot teritoriul SUA

Asociated Press informează ca peste 10.000 de cetățeni americani au fost arestați în cele 10 zile de proteste față de uciderea lui George Floyd.

Cele mai multe reţineri au avut loc în oraşele Los Angeles, New York, Dallas şi Philadelphia.

Multe persoane au fost reţinute pentru încălcarea restricţiilor de circulaţie impuse pe timp de noapte, refuzul de dispersare sau comiterea de jafuri în cursul violenţelor.

UPDATE 11.25 Secretarul Apărării, împotriva folosirii trupelor militare pentru dispersarea manifestanților

Secretarul Apărării, Mark Esper, a caracterizat uciderea lui George Floyd ca fiind o „crimă oribilă“ și a spus că polițiștii implicați ar trebui să fie „responsabili de uciderea sa“. 

El a mai spus că nu susține utilizarea trupelor militare pentru a potoli protestele, în contradicție directă cu mesajul lui Trump de la începutul acestei săptămâni.

UPDATE 11.05 Meghan Markle a vorbit public pentru prima dată despre moartea lui George Floyd, numind-o „absolut devastatoare“

Ducesa de Sussex a spus că a ezitat să vorbească despre protestele în curs de desfășurare, deoarece nu a vrut ca cuvintele ei să fie interpretate, dar, în cele din urmă, a decis să facă acest lucru după ce și-a amintit de un fost profesor care obișnuia să spună: „Amintiți-vă întotdeauna să puneți nevoile altora mai presus de propriile temeri“.

UPDATE 10.43 Starul NBA Kareem Abdul Jabbar spune că „democrația nu funcționează“ pentru americanii negri

„Este ca și cum, știi, Statele Unite sunt acest autobuz minunat, cu scaune grozave în fața autobuzului. Dar, pe măsură ce mergeți mai departe în spatele autobuzului, scaunele se înrăutățesc, iar fumul din evacuare se simte și distruge sănătatea oamenilor și viața lor. Dar oamenii din fața autobuzului nu au nicio plângere. Acest fum se acumulează în viața americanilor negri și distruge tot mecanismul democrației. Democrația nu funcționează pentru noi“, a spus el.

Protestele pentru George Floyd. Cel puțin 90 de persoane au fost arestate în New York în ultimele ore/Un polițist a fost împușcat
Kareem Abdul-Jabbar. Sursă foto: Profimedia

UPDATE 10.31 200 de membri ai Gărzii Naționale vor sprijini poliția locală din San Diego, California

UPDATE 9.45 Poliția din Atlanta a arestat 43 de oameni azi-noapte

O femeie este ajutată în picioare de polițiști după ce a acceptat să oprească blocarea unei străzi în timpul unui protest, pe 3 iunie, în Atlanta.
Sursă foto: AP

UPDATE 9.35 Poliția din New Orleans a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii

Un polițist a fost împușcat miercuri noapte în Brooklyn, New York

Un alt agent a fost înjunghiat în aceeași zonă.

Ambii au fost duși la spital cu răni care nu le puneau în pericol viața, a precizat departamentul de poliție.

O jurnalistă din Australia a fost atacată în Londra

O jurnalistă australiană a spus că a fost atacată de un bărbat, în timp ce vorbea în direct de la protestele pentru George Floyd din Londra, miercuri. Corespondenta de la Channel 9 Europe, Sophie Walsh, a spus ulterior: „E în regulă, nu este înarmat, un om tocmai a venit și m-a apucat“.

Pe rețelele sociale a apărut „George Floyd Challenge, tendință revoltătoare în rândul adolescenților, cu parodii la moartea lui Floyd

Protagoniștii, care sunt în mare parte bărbați albi, sunt văzuți zâmbind în fotografii și cu genunchiul pe gâtul prietenilor. Imaginile vin ca o parodie revoltătoare la moartea tragică a lui Floyd, în vârstă de 46 de ani, care a murit luni, după ce polițistul Derek Chauvin i-a ținut un genunchi pe gât timp de opt minute și 46 de secunde, ignorând strigătele lui de „Nu pot respira“.

Mai multe postări de pe Snapchat și Twitter, care recreează filmul morții lui Floyd, au atras comentarii negative și dezgust de la mii de internauți.

„De parcă ceea ce se întâmplă nu este destul de trist, oamenii fac o formă de umor și divertisment. George Floyd Challenge este absolut dezgustătoare“, a spus Grayson Rowles. 

Autopsia lui George Floyd: Era infectat cu Covid-19/Nu indică clar dacă moartea a fost provocată de polițist

Noul raport indică faptul că Floyd a prezentat o serie de vânătăi şi tăieturi pe cap, faţă, gură, umeri, braţe şi picioare. Dar nu a găsit nicio dovadă că vreuna dintre acele răni l-ar fi ucis. Autopsia oficială mai arată că Floyd avea probleme cardiace şi un istoric de hipertensiune arterială. Un raport preliminar de toxicologie a găsit niveluri moderate de fentanil şi metamfetamină în sânge.

Autopsia indică, de asemenea, că Floyd a testat recent pozitiv pentru Covid-19, dar nu există niciun indiciu că acesta a fost un factor în moartea sa.