• Bătălia privind declarațiile fiscale ale lui Trump datează încă de la lansarea campaniei sale prezidențiale din 2015.
  • De zeci de ani, principalii candidați la alegerile prezidențiale și-au făcut publice declarațiile de impozit, oferind publicului o privire de ansamblu asupra averii personale și a surselor de venit.
  • De-a lungul campaniei din 2016, Trump a insistat că așteaptă finalizarea auditurilor IRS pentru a-și publica declarațiile fiscale.

Democrații din Camera Reprezentanților urmează să facă publice vineri dimineață declarațiile fiscale federale ale fostului președinte Donald Trump, deschizând o nouă eră încărcată de supraveghere prezidențială.

Publicarea are loc cu câteva zile înainte ca republicanii, care au câștigat majoritatea în alegerile de la mijlocul mandatului din noiembrie, să preia controlul Camerei și să înceapă o serie de investigații promise asupra administrației președintelui Joe Biden și a fiului său, Hunter Biden.

Publicarea ridică posibilitatea unor noi dezvăluiri despre finanțele și imperiul de afaceri al lui Trump, la câteva săptămâni după ce acesta și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale din 2024. Astfel de dezvăluiri ar putea duce la încercări de răzbunare din partea republicanilor, care au susținut că democrații deschid ușa pentru utilizarea ca armă politică a datelor personale private obținute prin intermediul anchetelor din Congres.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Trump a refuzat să își facă publice declarațiile fiscale în calitate de candidat și de președinte, punând capăt unui precedent care a început cu fostul președinte Jimmy Carter.

Urmărirea de către democrați a declarațiilor fiscale federale ale lui Trump a început după ce partidul a preluat controlul Camerei în urmă cu patru ani – la doi ani de la preluarea președinției lui Trump. Comisia pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților, care a votat săptămâna trecută pentru publicarea documentelor, a afirmat că auditurile anuale obligatorii ale impozitelor lui Trump în timp ce acesta se afla la Casa Albă au avut loc o singură dată, în 2019.

Declarațiile fiscale federale ale lui Trump vor fi introduse în dosarul Congresului în timpul unei sesiuni proforme de rutină, a declarat o sursă familiarizată cu aceste planuri. Aceasta urmează publicării săptămâna trecută de către Comisia pentru căi și mijloace a unui raport suplimentar al Comisiei mixte pentru impozitare, care a detaliat șase ani de declarații fiscale federale ale fostului președinte, inclusiv afirmațiile sale privind pierderi anuale masive care i-au redus semnificativ sarcina fiscală.

Reprezentantul Kevin Brady, principalul republican din Comisia pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților, a declarat reporterilor că publicarea declarațiilor fiscale ale lui Trump ar echivala cu o nouă armă politică periculoasă care se extinde mult dincolo de fostul președinte și anulează decenii de protecție a vieții private pentru americanii de rând care au existat de la reforma Watergate”.

„Suntem uniți în îngrijorarea noastră că democrații ar putea astăzi să avanseze cu o acțiune fără precedent care va pune în pericol dreptul fiecărui american de a fi protejat de țintele politice ale Congresului”, a declarat Brady.

Trump îi încurajează deja pe republicani să se răzbune pe democrații din Camera Reprezentanților prin obținerea dosarelor financiare ale lui Biden. Într-un videoclip de campanie publicat săptămâna trecută, el a calificat demersurile Comisiei pentru căi și mijloace din Camera Reprezentanților drept un abuz scandalos de putere” și o vânătoare de vrăjitoare politică deranjată” care a început atunci când și-a lansat prima campanie prezidențială în 2015.

Cu câteva săptămâni înainte, el a criticat Curtea Supremă – unde conservatorii dețin o majoritate de 6-3, trei dintre acești membri ai majorității fiind numiți de Trump – pentru că le-a permis democraților din Camera Reprezentanților să obțină declarațiile sale fiscale.

De asemenea, el a sugerat că datele financiare private ale lui Biden, ale familiei sale și ale altor democrați ar trebui, de asemenea, să fie făcute publice.

Ar trebui, de asemenea, să ajungem la concluzia cum a reușit Biden, cu un salariu de senator american, să cumpere un conac după altul; toate aceste locații diferite”, a spus Trump. Când voi fi președinte, vom demasca cartelul de la Washington și vom face America măreață din nou”.