• Vladimir Putin a semnat decretul de recunoaștere a suveranității republicilor separatiste Donețk și Lugansk.
  • Vladimir Putin: „O mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia”.
  • Vladimir Putin și Denis Pușilin, principalul reprezentant al separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, au semnat un acord de prietenie, cooperare și asistență între Federația Rusă și RPD.

UPDATE Putin și Pușilin au semnat un acord de prietenie, cooperare și asistență între Federația Rusă și RPD

Putin i-a felicitat pe șefii DPR și LPR pentru semnarea tratatelor de prietenie cu Rusia.

UPDATE Putin a semnat decretul de recunoaștere a suveranității republicilor separatiste Donețk și Lugansk

LIVE TEXT Redăm principalele declarații ale lui Vladimir Putin:

„Bolșevicii au strâns literalmente Donbasul în Ucraina. Ucraina pentru Rusia nu este doar o țară vecină, ci o parte a istoriei, a camarazilor și rudelor noastre. Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia datorită respingerii unei părți din teritoriile sale istorice, nimeni nu a întrebat nimic locuitorilor. Hrușciov a dat Crimeea Ucrainei dintr-un motiv oarecare. Ucraina pentru noi nu este doar o țară vecină. Tema discursului meu are în centru evenimentele din Ucraina și de ce ele sunt atât de importante pentru noi, pentru Rusia. Desigur, apelul meu se adresează și compatrioților noștri din Ucraina. Va trebui să vorbiți în detaliu și în detaliu. Întrebarea este foarte serioasă.

Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia comunistă. Lenin și asociații săi au creat Ucraina modernă, smulgând teritorii din Rusia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Bolșevicii au vrut să rămână la putere cu orice preț, au făcut orice, inclusiv pacea de la Brest și satisfacerea oricăror dorințe ale naționaliștilor. Vrei decomunizare? Ei bine, suntem destul de mulțumiți de asta. Suntem gata să vă arătăm ce este adevărata decomunizare. În ciuda nedreptăților, înșelăciunii și jafului Rusiei, poporul nostru a recunoscut statele după prăbușirea URSS și a ajutat țările CSI, inclusiv Ucraina.

Rusia a plătit pe deplin datoriile Ucrainei, dar Kievul a refuzat să respecte acordurile privind restituirea proprietăților. Beneficiul total pentru bugetul ucrainean din diverse tipuri de asistență rusă în perioada 1991-2013 a fost, potrivit estimărilor experților, de 250 de miliarde de dolari. Kievul a folosit dialogul cu Rusia ca monedă de schimb cu Occidentul. Ucraina nu a avut niciodată tradițiile propriului său stat. Dependența a început să predomine în relațiile dintre Rusia și Ucraina în loc de parteneriat. Ucraina nu a avut niciodată adevărata ei statalitate și a copiat modelul.

La Kiev, au încercat să folosească dialogul cu Rusia pentru a negocia cu Occidentul, de la primii pași au început să-și construiască statalitatea pe contradicții.

Radicalii care au preluat puterea în Ucraina au organizat teroarea, au avut loc o serie de crime nepedepsite, oamenii din Odessa au fost uciși cu brutalitate, dar criminalii nu au fost pedepsiți – îi știm pe nume și vom face totul pentru a-i pedepsi.

Este imposibil să ne amintim teribila tragedie de la Odessa fără un fior, criminalii nu au fost pedepsiți, dar îi știm pe nume, vom face tot posibilul să-i găsim și să-i pedepsim. Din 2014, tarifele la apă în Ucraina au crescut cu aproape o treime, la electricitate uneori, la gaz pentru gospodării de zeci de ori, mulți oameni nu au bani să plătească pentru utilități.

Ucraina este divizată și se confruntă cu o criză economică acută. Ucraina este acum o colonie cu păpuși. Corupția în Ucraina înflorește mai mult ca niciodată. Ambasada SUA la Kiev controlează direct activitățile anticorupție sub pretextul unei lupte efective, dar corupția înflorește mai mult ca niciodată. Puterea patrioților din Ucraina și-a pierdut caracterul național și duce la desuveranizarea țării. Acum în Ucraina limba rusă este scoasă din școli. Ucraina și-a întrecut curatorii occidentali și a inventat sancțiuni împotriva propriilor cetățeni.

Maidanul nu a apropiat Ucraina de democrație și progres. Activitatea de acum a Armatei Ucrainei este controlată de consultanți străini. Este o chestiune de timp (privind armele nucleare în Ucraina – n.r.), este mai ușor pentru Ucraina decât pentru alte state să creeze astfel de arme. Rusia nu poate decât să reacționeze la acest lucru. Federația Rusă are dovezi directe că acțiunile agresive ale Ucrainei împotriva Crimeei sunt desfășurate cu sprijinul serviciilor de informații străine.

Statele Unite și NATO au început să dezvolte fără rușine teritoriul Ucrainei, exercițiile comune având o orientare anti-rusă. Ucraina și-a depășit omologii occidentali și impune sancțiuni împotriva propriilor cetățeni. Comanda forțelor armate ale Ucrainei vine direct de la sediul NATO.

Știre inițială

Vladimir Putin a decis că, în viitorul apropiat, va semna un decret de recunoaștere a Republicii Populare Lugansk (LNR), respectiv a Republicii Populare Donețk (DNR), relatează Kremlinul.

În mesajul său, Vladimir Putin a informat despre rezultatele reuniunii extinse a Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care a analizat situația actuală din jurul Donbassului, în contextul deciziei Dumei de Stat privind recunoașterea Republicilor Populare Donețk și Lugansk. În cursul zilei de astăzi, șefii autoproclamatelor republici populare separatiste pro ruse din Lugansk și Donetk i-au adresat lui Putin o cerere oficială de recunoaştere a independenţei republicilor, după ce și Duma de Stat a făcut, același lucru, săptămâna trecută. 

Putin le-a spus acest lucru lui Macron și Scholz. Președintele Franței și Cancelarul Federal al Germaniei și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție. În același timp, aceștia și-au indicat disponibilitatea de a continua contactele.

Dacă Rusia răspunde favorabil solicitărilor celor două republici, aceasta se poate folosi de recunoașterea DPR și LPR „pentru a justifica atacurile în regiune” și îi va permite să trimită, deschis, trupe în zonă, susținând că protejează, ca aliat, statele separatiste din Ucraina. În plus, recunoașterea independenței celor două republici ar distruge eforturile diplomatice în temeiul acordurilor de la Minsk, care sunt „văzute ca cea mai bună șansă” pentru pace în Donbas.