- Rusia a bombardat vestul Ucrainei, Polonia a alertat avioanele de luptă.
- Ucraina și Rusia nu se înțeleg pe schimbul a 1.200 de prizonieri de război.
- Pierderile armatei ruse se apropie de 1 milion militari, din care 200.000 decedați.
- Ucraina a bombardat o fabrică rusă de componente pentru război electronic.
Trebuia să fie un weekend cu schimb de prizonieri, dar Rusia a lansat mai multe atacuri la scară largă împotriva Ucrainei în ultimele zile și a lovit orașe din întreaga țară cu drone și rachete, ca răspuns la operațiunea „Pânza de păianjen”. Operațiunea a dus la distrugerea bombardierelor strategice ale Moscovei.
Advertisment
În replică, Ucraina a bombardat o fabrică de echipamente de război electronic din Republica Chuvașia a Federației Ruse. Comandamentul Operațional al Forțelor Armate Poloneze a declarat că a alertat avioane de luptă ca răspuns la atacurile aeriene ruse din apropierea graniței.
Ce șanse mai sunt să se realizeze schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina?
Destul de puțin în acest moment, cel puțin pentru astăzi, mâine. Am văzut că chiar președintele Zelenski a spus că nu renunță la acest schimb de prizonieri și va merge mai departe. Este vorba de 1.200 de prizonieri, vorbim aici de tineri între 18 și 25 de ani și militari răniți destul de grav. De asemenea, tot în weekend trebuia să fie un schimb de 6.000 de militari morți. Nu s-a ajuns la o înțelegere. De asemenea, mai trebuiau să fie armistiții punctuale în anumite zone ale frontului, tocmai pentru a aduna trupurile militarilor din zona dintre liniile de luptă. Nici acest lucru nu a mai fost.
Recomandări
Deci, Rusia s-a concentrat pe aceste atacuri devastatoare asupra Ucrainei. Sperăm ca Statele Unite, Turcia, care au fost implicate în negocieri la Istanbul, să pună presiune pe Moscova să se revină la termenii de la ultima întâlnire. De altfel, președintele Zelenski a și spus că, dacă nu se respectă acei termeni, este clar că delegația rusă nu mai are credibilitate pentru astfel de negocieri.
În aceste condiții mai putem vorbi de o pace în viitorul apropiat?
În viitorul apropiat, nimeni nu se mai gândește la pace. Singurul care poate să facă pace este Putin. Zelenski, încă din 11 martie, a fost de acord cu un armistițiu, încetarea focului pe timpul negocierilor. Putin refuză acest lucru, continuă războiul, nici nu spune exact care sunt obiectivele clare ale Moscovei, așa că forțează restul Europei să se înarmeze.
Ieri, Ralph Tisler, care este șeful protecției civile din Germania, anunța că, în câțiva ani, Germania trebuie să se pregătească să-și refacă adăposturile antiatomice, să-și refacă toate adăposturile, toate facilitățile de război. Tot în Germania, ministrul apărării spunea că armata trebuie să se concentreze pe achiziții care vin în 3 ani, spunând că, în 2028, armata Germaniei trebuie să fie gata de război.
Deci este clar că toată Europa se pregătește de război, în cazul în care Rusia nu spune clar ce intenții are și sunt foarte multe informații din zona serviciilor secrete că Rusia ar pregăti chiar un atac asupra unei țări aliate.
Citește și
- Are România 20 miliarde de euro pentru 500.000 de concedieri? Cristian Hostiuc, director editorial la ZF: „Nu poate să ofere compensare statul român”
- Cum te poți pregăti eficient pentru Bacalaureat? Iuliana Cimpoeru: „Un sfat pe care l-aș da elevilor ar fi să manifeste îngăduință față de sine”
- Tinder testează un filtru care selectează oamenii după înălțime. Bărbații scunzi se simt discriminați