Putin anunță desfășurarea rachetelor nucleare Oreshnik în Belarus

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Moscova ar putea desfășura sistemul său de rachete balistice cu rază intermediară de acțiune Oreshnik în Belarus, până în a doua jumătate a anului 2025. Decizia vine ca urmare a unei solicitări a președintelui belarus Alexander Lukașenko, în timpul unui Summit la Minsk. Putin a declarat că Belarus va alege țintele rachetelor desfășurate pe teritoriul său. Oreshnik a fost testat luna trecută, în condiții de luptă, în orașul ucrainean Dnipro.

Cât de importantă este această decizie?

Acțiunea fiind confirmată atât de oficiali din cele două țări, cât și de oficiali occidentali. Această rachetă, Oreshnik, este destul de puternică, după spusele Kremlinului, deși unii experți îi minimizează puterea. Putin a spus la un moment dat că este vorba despre o rachetă care ar fi fost testată și la capacitatea sa de armă intercontinentală, însă nu există dovezi în acest sens.

Cu toate acestea, vorbim despre o rachetă modernă, cu siguranță, și care are un aspect care îi îmbunătățește eficiența pe câmpul de luptă. Ne referim aici, de exemplu, la capacitatea ei de a transporta multiple focoase, mai precis șase focoase cu submuniții, și de a lovi astfel simultan diferite ținte. Un aspect care este asociat, de obicei, cu rachetele balistice intercontinentale cu rază lungă de acțiune este, de asemenea, și faptul că această rachetă poate trece de cele mai performante sisteme antiaeriene. Ne referim aici, de exemplu, la Patriot sau la sistemul IRIS-T.

Vladimir Putin a mai spus și că Lukașenko va fi cel care va determina țintele rachetelor Oreshnik de pe teritoriul belarus. Deci vor fi arme care vor fi folosite, spune el, de armata belarusă. Cu toate acestea, să nu uităm că Rusia a mai folosit teritoriul belarus și în trecut pentru propriile obiective. Ne gândim aici, în special, la invadarea Ucrainei. Și acum poate dezloca aceste rachete, dacă le va dezloca, într-adevăr, pentru a viza diverse alte state.

Luna trecută, să ne amintim, Moscova a extins „aripile nucleare” pentru a include și Belarus și a modificat doctrina nucleară astfel încât să considere desfășurarea unui atac nuclear ca răspuns la un atac convențional asupra teritoriului rusesc sau belarus. Oricum ar fi, parteneriatele dintre cele două țări și acordurile de securitate semnate în ultima perioadă nu preocupă atât de mult Occidentul, pentru că se consideră că Rusia poate folosi oricând teritoriul Belarus sau armata belarusă în cazul unui conflict între Occident și Rusia. Pare-se că se pregătește pentru ceva.

Exit mobile version