• Rusia neagă comiterea de crime de război.
  • Trupele Moscovei au fost acuzate de comunitatea internațională de mii de abuzuri de la invazia la scară largă a țării vecine în februarie anul trecut.
  • Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni în conformitate cu așa-numitele reguli” de război.

Președintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta în Ucraina pentru crimele de război comise în această țară, susține cel care a condus procesul fostului lider sârb Slobodan Milosevic. Sir Geoffrey Nice a declarat pentru BBC că domnul Putin este un om vinovat” pentru atacurile asupra țintelor civile din timpul războiului.

Avocatul britanic și-a exprimat surpriza că procurorii și politicienii nu au explicat acest lucru mult mai liber și mai deschis”.

Rusia neagă comiterea de crime de război. Dar, vorbind la emisiunea Broadcasting House de la Radio 4, Sir Geoffrey a descris acțiunile Moscovei din timpul invaziei drept crime împotriva umanității” – în condițiile în care erau atacate ținte civile.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Crimele împotriva umanității sunt considerate a fi printre cele mai grave infracțiuni în conformitate cu așa-numitele reguli” de război. Aceste legi interzic atacurile asupra civililor – sau asupra infrastructurii vitale pentru supraviețuirea acestora – și sunt prevăzute în tratate internaționale precum Convențiile de la Geneva.

De exemplu, atacurile repetate ale Rusiei asupra rețelei energetice ucrainene în timpul iernii au fost descrise ca fiind crime de război din cauza daunelor aduse civililor. Rusia insistă că lovește doar ținte militare.

Trupele Moscovei au fost acuzate de comunitatea internațională de mii de abuzuri de la invazia la scară largă a țării vecine în februarie anul trecut. Procurorul general de la Kiev afirmă că până în prezent au fost înregistrate peste 62.000 de crime de război, inclusiv moartea a peste 450 de copii. BBC nu a reușit să verifice aceste cifre.

Sir Geoffrey a lucrat la Tribunalul Penal Internațional pentru Fosta Iugoslavie (TPII) între 1998 și 2006.

El a condus cazul împotriva fostului lider sârb Slobodan Milosevic, care a fost judecat la Haga în 2002 pentru crime de război comise în Croația, Bosnia și Kosovo.

Milosevic – cunoscut cândva ca măcelarul Balcanilor” – a murit în închisoare înainte de încheierea procesului.

Comentând războiul din Ucraina, Sir Geoffrey a declarat că dosarul nu putea fi mai clar” împotriva dlui Putin și că nu există nicio îndoială” cu privire la existența unui lanț de comandă care duce la omul de la Kremlin.

Acest lucru a însemnat că cel mai important lucru” era să fie judecat însuși liderul rus, mai degrabă decât soldații de rang inferior, a declarat el la Broadcasting House. El a adăugat că orice proces ar putea avea loc mâine dimineață, în ceea ce mă privește” și ar trebui să fie ținut de ucraineni în limba ucraineană. Dl Putin însuși nu ar trebui să fie prezent, a spus el.