• Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să provoace moarte și distrugeri la aproape un an de la începutul conflictului.
  • Putin a dat asigurări duminică că totul decurge conform planului.
  • Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat duminică că forțele ruse au lansat trei lovituri aeriene și 57 de atacuri cu rachete.

Războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să provoace moarte și distrugeri la aproape un an de la începutul conflictului. Tensiunile dintre cele două țări nu au încetat și, după un weekend marcat de masacrul civililor din orașul ucrainean Dnipro, Putin a dat asigurări duminică că totul decurge conform planului. Un val de atacuri rusești în mai multe regiuni ucrainene s-a soldat sâmbătă cu cel puțin 26 de morți și 81 de răniți, potrivit lui Kyrylo Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui ucrainean. Victimele au fost înregistrate la Dnipro (21 de morți și 74 de răniți), Donețk (5 morți și 4 răniți), Sumy (1 rănit) și Herson (2 răniți).

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a raportat duminică că forțele ruse au lansat trei lovituri aeriene și 57 de atacuri cu rachete, deschizând focul și cu sisteme multiple de lansare de rachete de 69 de ori asupra infrastructurii civile. Vorbind duminică la televiziunea Rossiya-1, Putin a declarat că totul decurge conform planului: Totul decurge conform planului Ministerului Apărării și al Statului Major General”. El a spus că apreciază dinamica pozitivă” a așa-numitei operațiuni militare speciale rusești în Ucraina”.

„Sper că soldații noștri ne vor da și mai multă satisfacție cu rezultatele luptei”, a adăugat șeful de la Kremlin, considerând că campania militară rusă în Ucraina progresează pozitiv, în pofida înfrângerilor suferite în ultimele zece luni în țara vecină. Șeful Kremlinului nu a făcut nici o referire la complicațiile și înfrângerile armatei în nordul, estul și sudul țării.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

În acest sens, singurul progres în mai mult de șase luni pentru care Rusia își revendică meritele este capturarea orașului Soledar din regiunea estică Donețk, ceea ce Ucraina neagă. Ultima cucerire rusă pe teritoriul ucrainean a fost Lisichansk, în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, în iulie anul trecut.

Președintele rus și-a exprimat, de asemenea, convingerea că totul decurge conform planului, la patru zile după ce l-a demis pe șeful trupelor sale din Ucraina. Generalul Serghei Surovikin, supranumit „măcelarul Siriei”, a fost eliberat din funcție miercuri de Valeri Gerasimov, șeful Statului Major al armatei ruse. Decizia a fost luată după masacrul de la Donețk, soldat cu sute de victime rusești, și în ciuda avansurilor în orașul Soledar. Motivul, potrivit versiunii oficiale, a fost „extinderea dimensiunii obiectivelor de atins și necesitatea de a organiza o cooperare mai strânsă între diferitele trupe ale armatei ruse”.

Marea Britanie va trimite arme grele în Ucraina

În timp ce Rusia își continuă „dinamica pozitivă” și victimele civile, Marea Britanie a anunțat duminică că va trimite tancuri și arme în Ucraina pentru a „ieși din impas”. De asemenea, va lansa o ofensivă diplomatică în această săptămână pentru a convinge mai multe țări să se alăture întăririi trupelor britanice „pentru a împinge Rusia înapoi și a asigura o pace durabilă”.

Pentru a profita de momentul de „demoralizare” al Rusiei pentru a „ accelera” sprijinul acordat Kievului, premierul britanic Rishi Sunak a confirmat că trimite pentru prima dată în Ucraina 14 tancuri Challenge 2 și aproximativ 30 de tunuri autopropulsate AS90. De asemenea, el i-a încurajat pe aliați „să își desfășoare sprijinul planificat pentru 2023 cât mai curând posibil pentru a avea un impact maxim”.