• Racheta rusă explodează în aer în timp ce mai mulți soldați pot fi auziți sărbătorind în afara camerei.
  • Alte conturi au susținut afirmația inițială a Ukraine Weapons Tracker potrivit căreia racheta era, de fapt, racheta Kh-101.
  • Videoclipuri similare ca acesta au apărut online de mai multe ori doar în ultima lună.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare în această săptămână arată un soldat ucrainean care elimină o rachetă de croazieră rusă care se apropie, folosind o armă lansată din umăr. Videoclipul, filmat de pe un telefon mobil, arată o rachetă de croazieră rusă care se îndreaptă în aer și un soldat ucrainean singuratic care operează un sistem portabil de apărare aeriană (MANPADS) și trage asupra rachetei.

În timp ce racheta rusă dispare în depărtare, soldatul ucrainean lansează o rachetă și o interceptează în aer. Racheta rusă explodează în aer în timp ce mai mulți soldați pot fi auziți sărbătorind în afara camerei.

Ucraina Weapons Tracker a identificat inițial racheta rusă ca fiind o rachetă Kh-101 sau Kh-55. O altă rachetă de croazieră rusă (Kh-101/Kh-55) a fost doborâtă astăzi de operatorii ucraineni de MANPADS 9K38 Igla. Două rachete 9M39 sunt lansate, una dintre ele atingând ținta”, a scris contul.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Contul a continuat apoi sugerând că ar putea fi vorba și de o rachetă Kalibr. Alte conturi au susținut afirmația inițială a Ukraine Weapons Tracker potrivit căreia racheta era, de fapt, racheta Kh-101.

Cu toate acestea, cu Ukraine Battle Map menționând că a fost cea mai avansată rachetă de croazieră invizibilă a Rusiei”.

Într-o postare, Ukraine Battle Map a notat că a fost doborâtă cu ușurință de un MANPADS sovietic Igla deasupra regiunii Kiev”. Videoclipuri similare ca acesta au apărut online de mai multe ori doar în ultima lună. O înregistrare video partajată de Garda Națională ucraineană și postată pe Twitter arată un soldat ucrainean aflat în vârful a ceea ce pare a fi o clădire înaltă din Ucraina, folosind un MANPADS pentru a doborî o altă rachetă de croazieră rusă.

Videoclipul a fost repostat de BBC News Ucraina, a relatat Myroslava Petsa. Nimic în plus. Doar un gardian național ucrainean care doboară cu dezinvoltură o rachetă de croazieră a Rusiei care se apropia de Kiev”, a scris Petsa într-o postare care a însoțit videoclipul.