• Putin a evocat ceea ce a spus că este spiritul apărătorilor de la Stalingrad.
  • Au trecut 80 de ani de la victoria sovietică de la Stalingrad.
  • Putin face o paralelă cu campania Rusiei din Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a evocat spiritul armatei sovietice care a învins forțele germane naziste la Stalingrad în urmă cu 80 de ani pentru a declara joi că Rusia va învinge o Ucraină care se presupune că se află în ghearele unei noi încarnări a nazismului.

Într-un discurs înflăcărat ținut la Volgograd, cunoscut sub numele de Stalingrad până în 1961, Putin a atacat Germania pentru că a ajutat la înarmarea Ucrainei și a declarat, nu pentru prima dată, că este pregătit să apeleze la întregul arsenal rusesc, care include arme nucleare. „Din nefericire, vedem că ideologia nazismului, în forma și manifestarea sa modernă, amenință din nou în mod direct securitatea țării noastre”, a declarat Putin în fața unei audiențe formate din ofițeri de armată și membri ai grupurilor patriotice și de tineret locale.

„Din nou și din nou trebuie să respingem agresiunea Occidentului colectiv. Este incredibil, dar este un fapt: suntem din nou amenințați de tancurile germane Leopard cu cruci pe ele.” Oficialii ruși au făcut paralele cu lupta împotriva naziștilor încă de când forțele rusești au intrat în Ucraina, în urmă cu aproape un an.

Recomandări

MUSK ÎI FACE CONCURENȚĂ LUI CHATGPT
TU ȘTII CE FACE COPILUL TĂU PE INTERNET?
DNA ÎL AUDIAZĂ PE WANG YAN
CUM FACI BUCUREȘTI VERDE?
CE AMENINȚĂ REALEGEREA URSULEI?
ROMANIA CHELTUIE 7 MLD LEI PE ARME

Ucraina – care a făcut parte din Uniunea Sovietică și care a suferit la rândul ei distrugeri din partea forțelor lui Hitler – respinge aceste paralele ca fiind pretexte false pentru un război de cucerire imperială. Stalingrad a fost cea mai sângeroasă bătălie din cel de-al Doilea Război Mondial, când Armata Roșie sovietică, cu prețul a peste 1 milion de victime, a rupt spatele forțelor de invazie germane în 1942-3.

Putin a evocat ceea ce a spus că este spiritul apărătorilor de la Stalingrad pentru a explica de ce crede că Rusia va învinge în Ucraina, afirmând că bătălia din al Doilea Război Mondial a devenit un simbol al „naturii indestructibile a poporului nostru”.

„Cei care atrag țările europene, inclusiv Germania, într-un nou război cu Rusia și … se așteaptă să obțină o victorie asupra Rusiei pe câmpul de luptă, se pare că nu înțeleg că un război modern cu Rusia va fi cu totul diferit pentru ei”, a adăugat el. „Noi nu ne trimitem tancurile la granițele lor, dar avem mijloacele de a răspunde, iar acest lucru nu se va încheia cu utilizarea vehiculelor blindate, toată lumea trebuie să înțeleagă acest lucru”.