• Anexarea de către Rusia a patru regiuni este condamnată la nivel mondial.
  • Șeful ONU susține că aceasta este o escaladare periculoasă care pune în pericol pacea.
  • Zelenski spune că pentru ca războiul să se încheie, Putin trebuie să fie oprit.

Președintele rus Vladimir Putin urma să organizeze vineri la Kremlin o ceremonie de anexare a patru regiuni din Ucraina, în timp ce omologul său ucrainean a declarat că Putin va trebui să fie oprit pentru ca Rusia să evite cele mai dăunătoare consecințe ale războiului.

A existat și un avertisment din partea șefului ONU, Antonio Guterres, care a declarat că anexările planificate reprezintă o „escaladare periculoasă” și ar pune în pericol perspectivele de pace.
Putin a reluat invazia pe care a ordonat-o în februarie, în ciuda faptului că a suferit o întorsătură majoră pe câmpul de luptă în această lună și a nemulțumirilor din Rusia cu privire la „mobilizarea parțială”, criticată pe scară largă, a altor mii de oameni pentru a lupta în Ucraina. Rusia numește războiul din Ucraina o „operațiune specială”.

„Costul unei singure persoane din Rusia care dorește să continue acest război este că societatea rusă va rămâne fără o economie normală, fără o viață demnă de urmat și fără niciun respect pentru valorile umanitare”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un discurs de joi seara.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Încă mai poate fi oprit. Dar pentru a o opri trebuie să oprim acea persoană din Rusia care dorește războiul mai mult decât viața. Viețile voastre, cetățeni ai Rusiei”, a spus Zelenski, care anterior a vorbit despre faptul că Ucraina va oferi o reacție „foarte dură” la recunoașterea de către Rusia a rezultatelor a ceea ce a numit referendumuri.

Anexarea de către Rusia a provinciilor estice și sudice vine după ceea ce Ucraina și țările occidentale au declarat că au fost voturi fictive organizate sub amenințarea armelor în zonele ocupate de Rusia din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Teritoriul controlat de Rusia se ridică la peste 90.000 de km pătrați, adică aproximativ 15% din suprafața totală a Ucrainei – o suprafață egală cu cea a Ungariei sau a Portugaliei. joi, Putin a făcut un pas intermediar, semnând decretele care deschid calea pentru ca regiunile ocupate Herson și Zaporojie să fie anexate oficial la Rusia. Decretele au fost făcute publice de Kremlin.

Zelenski a promis un răspuns puternic la anexări și și-a convocat șefii apărării și securității pentru o reuniune de urgență vineri, în cadrul căreia vor fi luate „decizii fundamentale”, a declarat un oficial.