• Vladimir Putin a recunoscut că sancțiunile impuse națiunii sale de la invadarea Ucrainei, au supus țara sa la „presiuni serioase”.
  • Acesta a recunoscut pentru prima dată că țara sa se confruntă cu dificultăți.
  • Începând de ieri, indicele bursier rusesc MOEX a scăzut cu peste 1.000 de puncte față de nivelul înregistrat în urmă cu exact un an.

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut în sfârșit că sancțiunile impuse națiunii sale de la invadarea Ucrainei, în urmă cu aproape un an, au supus țara sa la „presiuni serioase”.

Atunci când Putin a ordonat pentru prima dată trupelor sale să încerce să „deznazizeze” Ucraina anul trecut, aproape toate țările occidentale și aliații săi au impus un anumit tip de sancțiuni financiare Rusiei – marea majoritate a marilor companii retrăgându-se. Ca urmare, economia rusă a fost în pragul colapsului, în timp ce poveștile despre populația rusă care se străduiește să supraviețuiască și să facă față situației au fost numeroase.

Iar acum se pare că Putin este conștient de acest lucru – și a recunoscut pentru prima dată că țara sa se confruntă cu dificultăți.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Potrivit agenției ruse de știri TASS, liderul rus a declarat marți (14 februarie) la o reuniune a judecătorilor de la tribunalele de arbitraj, militare și de jurisdicție comună: „Trăim sub presiunea constantă din străinătate – mă refer la toate aceste sancțiuni nesfârșite. După cum vedem cu toții, trecem prin toate aceste sancțiuni cu capul rece. Sancțiunile și răspunsul din partea Occidentului nu pot fi decât extinderea sferei de libertate și protecție din partea autorităților de aplicare a legii în ansamblu și a sistemului judiciar în special.”

Începând de ieri, indicele bursier rusesc MOEX a scăzut cu peste 1.000 de puncte față de nivelul înregistrat în urmă cu exact un an. Înainte de invazie, era la 3.511 puncte, dar acum se află la 2.198 de puncte. Minimul istoric a avut loc în noiembrie, când a scăzut la un nivel șocant de 1.916,5.

Proteste au mai avut loc în țară și înainte, dar au fost reprimate rapid de forțele lui Putin. Localnicii s-au înfuriat mai ales din cauza faptului că, companii precum Google, Apple, McDonalds și multe altele au plecat din țară, lăsându-i să tânjească după mărcile lor preferate – iar încercările rușilor de a crea imitații pentru a umple golurile se pare că au eșuat la fiecare pas.