• Televiziunea de stat a arătat joi cum Putin a așezat solemn trandafiri roșii lângă sicriul lui Gorbaciov.
  • Putin a făcut un semn al crucii în stil ortodox rusesc înainte de a atinge pentru scurt timp marginea sicriului.
  • Intervenția Rusiei în Ucraina pare să aibă ca scop să inverseze, cel puțin parțial, prăbușirea Uniunii Sovietice pe care Gorbaciov nu a reușit să o prevină în 1991. D

Președintele rus Vladimir Putin va lipsi de la funeraliile ultimului lider sovietic, Mihail Gorbaciov, refuzându-i omului care nu a reușit să împiedice prăbușirea imperiului sovietic onorurile de stat acordate lui Boris Elțîn.

Gorbaciov, idolatrizat în Occident pentru că a permis Europei de Est să scape de controlul comunist sovietic, dar neiubit în țară pentru haosul pe care reformele sale perestroika l-au declanșat, va fi înmormântat sâmbătă, după o ceremonie publică în Sala Coloanelor din Moscova. Această sală grandioasă, aflată la vederea Kremlinului, a găzduit funeraliile liderilor sovietici Vladimir Lenin, Iosif Stalin și Leonid Brejnev. Gorbaciov va primi o gardă de onoare militară – dar funeraliile sale nu vor fi de stat.

Televiziunea de stat a arătat joi cum Putin a așezat solemn trandafiri roșii lângă sicriul lui Gorbaciov – lăsat deschis, așa cum este tradițional în Rusia – în Spitalul Clinic Central din Moscova, unde a murit marți la vârsta de 91 de ani. Putin a făcut un semn al crucii în stil ortodox rusesc înainte de a atinge pentru scurt timp marginea sicriului.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Din păcate, programul de lucru al președintelui nu îi va permite să facă acest lucru pe 3 septembrie, așa că a decis să facă acest lucru astăzi, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a declarat că ceremonia lui Gorbaciov va avea elemente ale unei funeralii de stat și că statul ajută la organizarea acesteia.

Cu toate acestea, va fi un contrast puternic cu funeraliile lui Elțîn, care a contribuit la marginalizarea lui Gorbaciov în timp ce Uniunea Sovietică se destrăma și l-a ales pe Putin, un ofițer de informații KGB de carieră, ca fiind cel mai potrivit pentru a-i succeda. Când Elțîn a murit în 2007, Putin a declarat zi de doliu național și, alături de liderii mondiali, a participat la o mare înmormântare de stat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Intervenția Rusiei în Ucraina pare să aibă ca scop să inverseze, cel puțin parțial, prăbușirea Uniunii Sovietice pe care Gorbaciov nu a reușit să o prevină în 1991. Decizia lui Gorbaciov de a lăsa țările din blocul comunist sovietic postbelic să-și urmeze propriul drum, iar Germania de Est și de Vest să se reunifice, a contribuit la declanșarea unor mișcări naționaliste în cele 15 republici sovietice, pe care nu a putut să le înăbușe.