• Vladimir Putin i-a spus lui Erdogan că Rusia este pregătită să discute despre reluarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.
  • În iulie, Putin a refuzat să prelungească acordul, care a fost mediat de Turcia și de Națiunile Unite cu un an înainte.
  • Erdogan a declarat că acordul privind cerealele a fost subiectul principal al discuțiilor dintre cei doi lideri.

UPDATE

Moscova ia în considerare posibilitatea încheierii unor acorduri cu Turcia și Qatar ca alternativă la acordul cu cereale, dar ca o alternativă, a spus Putin.

UPDATE

Rusia este pregătită să se gândească la relansarea acordului cu cereale, dar numai după ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești, a spus Vladimir Putin.

Șeful Ministerului de Externe ucrainean a spus că se așteaptă la o conversație între Zelensky și Erdogan după întâlnirea liderului turc cu Putin

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a încercat luni să îl convingă pe președintele rus Vladimir Putin să reactiveze un acord care a permis Ucrainei să exporte cereale și alte mărfuri din trei porturi de la Marea Neagră, în ciuda războiului cu Rusia, scrie AP.

Președintele rus Vladimir Putin i-a spus liderului turc Recep Tayyip Erdogan, aflat în vizită în Turcia, că Rusia este pregătită să discute despre reluarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră.

În iulie, Putin a refuzat să prelungească acordul, care a fost mediat de Turcia și de Națiunile Unite cu un an înainte și care a fost considerat vital pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri pe care se bazează țările în curs de dezvoltare.

Erdogan a declarat că acordul privind cerealele a fost subiectul principal al discuțiilor dintre cei doi lideri în stațiunea rusă Soci de la Marea Neagră, unde președintele rus are o reședință.

Citește și: