• Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron au avut convorbiri telefonice, în timpul cărora au discutat despre situația din jurul Ucrainei.
  • ,,A avut loc un schimb de opinii detaliat și sincer cu privire la situația din Ucraina, cu accent pe siguranța centralei nucleare Zaporojia (ZNPP)” , a precizat Kremlinul într-un comunicat.
  • Discuțiile au avut loc la inițiativa părții franceze.

Vladimir Putin şi Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, potrivit TASS.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o ,,interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a denunţat din nou cu această ocazie livrările de arme occidentale către regimul de la Kiev, utilizate, potrivit lui, la ,,bombardamente masive asupra unor infrastructuri civile din oraşele din Donbas„.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Putin şi Macron au mai discutat la telefon pe 19 august în legătură cu acest subiect.

Discuţia de duminică a avut loc la iniţiativa preşedintelui francez, conform Kremlinului.

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala ,,este oprită complet„, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). ,,Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire” , a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în proximitatea centralei şi în perimetrul ei, ceea ce creşte riscul producerii unei catastrofe nucleare.