• Cei doi lideri își consolidează legăturile în timp ce se confruntă cu o nemulțumire tot mai mare acasă și cu izolarea din partea Occidentului.
  • SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva mai multor entități și oficiali iranieni din cauza vânzărilor de drone către Rusia, în timp ce oficialii ucraineni au redus relațiile diplomatice.
  • Kremlinul se confruntă, de asemenea, cu un număr tot mai mare de critici pe plan intern, pe măsură ce trupele sale suferă mai multe înfrângeri în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său iranian, președintele Ebrahim Raisi, au discutat despre aprofundarea cooperării politice, comerciale și economice în cadrul unei convorbiri telefonice de sâmbătă, au anunțat guvernele lor în declarații separate.

Cei doi lideri au abordat unele probleme bilaterale presante, cu accent pe modul de consolidare a cooperării în domeniile politic, comercial și economic, inclusiv în domeniul transporturilor și logisticii”, a precizat Kremlinul.

Ei au convenit ca instituțiile ruse și iraniene corespunzătoare să intensifice contactele”, a adăugat declarația. Președinția iraniană a declarat că Raisi a salutat dorința Rusiei de a consolida cooperarea economică cu Republica Islamică”, în special dezvoltarea liniilor de transport în regiunea eurasiatică.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Această rută de tranzit va deveni o rută atractivă pentru economia și comerțul din lume”, a declarat Raisi, citat. Comunicatul a adăugat că Putin și-a exprimat compasiunea față de guvernul și poporul iranian pentru atacul asupra unui sanctuar religios șiit din orașul Shiraz din sudul Iranului, care a ucis 15 persoane și a rănit alte 40. Putin a condamnat terorismul sub orice formă”, a mai spus acesta.

Apelul survine după o întâlnire între un înalt oficial rus de securitate Nikolai Patrușev și cel mai înalt oficial de securitate iranian Ali Shamkhani, care a avut loc miercuri la Teheran, în cadrul căreia au discutat despre situația din Ucraina și despre măsurile de combatere a ceea ce au numit interferența occidentală” în afacerile lor interne, potrivit presei de stat ruse.

Iranul s-a confruntat cu reacții negative în ultimele săptămâni după ce Ucraina a acuzat Rusia că a folosit drone kamikaze” de fabricație iraniană în atacurile asupra orașelor și infrastructurii energetice din ultimele săptămâni.

Săptămâna trecută, Iranul a declarat că a vândut vehiculele fără pilot la bord Rusiei cu luni” înainte de începerea războiului din Ucraina. oficialii iranieni au declarat în numeroase ocazii că Teheranul a avut o cooperare în domeniul apărării” cu Rusia, dar nu a furnizat Kremlinului arme cu scopul de a fi folosite în războiul din Ucraina”.