Putin spune că loviturile asupra rețelei electrice au fost un răspuns la atacul cu drone din Crimeea

  • La Kiev și în alte orașe au loc întreruperi de curent și apă.
  • Putin afirmă că loviturile cu rachete nu este tot ce ar fi putut face.
  • Rusia suspendă, de asemenea, rolul de acord cu cereale după ce a spus că navele sale au fost lovite.

Președintele Vladimir Putin a declarat că loviturile rusești asupra infrastructurii ucrainene și decizia de a îngheța participarea la un program de export de cereale din Marea Neagră au fost răspunsuri la un atac cu drone asupra flotei Moscovei din Crimeea, pe care l-a pus pe seama Ucrainei.

Putin a declarat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că dronele ucrainene au folosit aceleași coridoare maritime pe care tranzitează navele de cereale în cadrul acordului negociat de ONU.

Kievul nu a revendicat responsabilitatea pentru atac și neagă utilizarea coridorului de securitate al programului de cereale în scopuri militare. Națiunile Unite au declarat că nicio navă de cereale nu a folosit ruta din Marea Neagră sâmbătă, când Rusia a declarat că navele sale din Crimeea au fost atacate. Între timp, în cea de-a 250-a zi a unui război care se prelungește de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, rachetele rusești au plouat în toată țara. Explozii au răsunat la Kiev, trimițând fum negru pe cer.

Forțele rusești au bombardat luni infrastructura din cel puțin șase regiuni ucrainene, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene într-o declarație pe Facebook. Asta nu este tot ce am fi putut face, a declarat Putin în cadrul conferinței de presă televizate, indicând că ar putea urma și alte acțiuni.

Oficialii ucraineni au declarat că infrastructura energetică, inclusiv barajele hidroelectrice, a fost lovită, întrerupând alimentarea cu energie electrică, căldură și apă.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii nord-estice Harkov, a declarat pe Telegram că aproximativ 140.000 de locuitori au rămas fără energie electrică în urma atacurilor, inclusiv aproximativ 50.000 de locuitori ai orașului Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Armata ucraineană a declarat că a doborât 44 din cele 50 de rachete rusești. Dar loviturile au lăsat 80% din Kiev fără apă curentă, au declarat autoritățile. Poliția ucraineană a declarat că 13 persoane au fost rănite în ultimele atacuri.

În ultimele trei săptămâni, Rusia a atacat infrastructura civilă ucraineană folosind rachete scumpe cu rază lungă de acțiune și drone sinucigașe ieftine de fabricație iraniană care zboară spre o țintă și se detonează.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că 18 ținte, majoritatea infrastructură energetică, au fost lovite luni în atacuri cu rachete și drone în 10 regiuni ucrainene.