• Nu sunt planificate deocamdată lovituri majore asupra Ucrainei, afirmă Putin.
  • Zelenski a vorbit cu prințul moștenitor saudit.
  • Șeful armatei ucrainene spune că inițiativa este în mâinile ucrainenilor.

Rusia ar trebui să termine de chemat rezerviștii în două săptămâni, a declarat vineri președintele Vladimir Putin, promițând sfârșitul unei mobilizări care a provocat diviziuni, în urma căreia sute de mii de oameni au fost chemați să lupte în Ucraina, iar un număr mare de oameni au fugit din țară.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia nu are planuri „deocamdată” pentru alte atacuri aeriene masive precum cele pe care le-a efectuat săptămâna aceasta, în care a tras peste 100 de rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina.

Putin a ordonat mobilizarea în urmă cu trei săptămâni, ca parte a unui răspuns la înfrângerile Rusiei pe câmpul de luptă. De asemenea, el a proclamat anexarea a patru provincii ucrainene parțial ocupate și a amenințat că va folosi arme nucleare.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

De atunci, Rusia a înregistrat primele semne de critică publică a autorităților de la începutul războiului, iar oficialii au recunoscut unele greșeli. Membrii minorităților etnice și locuitorii din mediul rural s-au plâns că au fost înrolați într-o proporție mai mare decât etnicii ruși și orășenii. în apărarea ordinului, Putin a declarat că linia frontului este prea lungă pentru a fi apărată doar cu soldați sub contract.

El a declarat că 222.000 din cei 300.000 de rezerviști așteptați au fost deja mobilizați. „Această muncă se apropie de sfârșit”, a declarat el într-o conferință de presă la finalul unui summit în Kazahstan. „Cred că în aproximativ două săptămâni toate activitățile de mobilizare vor fi finalizate”.

De când a fost dat ordinul de mobilizare, forțele rusești au continuat să piardă teren în estul Ucrainei și în sud. președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a declarat din nou că forțele ucrainene vor recâștiga tot teritoriul său.

„Da, ei încă mai au oameni pe care să-i arunce pe câmpul de luptă, au arme, rachete, au Shaheds (de fabricație iraniană) pe care le folosesc împotriva Ucrainei”, a spus el. „Ei au încă posibilitatea de a teroriza orașele noastre și pe toți europenii, șantajând lumea. Dar ei nu au nicio șansă de reușită și nu vor avea nicio șansă, deoarece Ucraina merge înainte”.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. „Am discutat despre posibilitățile de a acționa împreună în interesul țărilor noastre și al popoarelor noastre. Cred că rezultatele de care avem nevoie sunt posibile”, a spus el, fără a da detalii.