• Nu sunt planificate deocamdată lovituri majore asupra Ucrainei, afirmă Putin.
  • Zelenski a vorbit cu prințul moștenitor saudit.
  • Șeful armatei ucrainene spune că inițiativa este în mâinile ucrainenilor.

Rusia ar trebui să termine de chemat rezerviștii în două săptămâni, a declarat vineri președintele Vladimir Putin, promițând sfârșitul unei mobilizări care a provocat diviziuni, în urma căreia sute de mii de oameni au fost chemați să lupte în Ucraina, iar un număr mare de oameni au fugit din țară.

De asemenea, Putin a declarat că Rusia nu are planuri „deocamdată” pentru alte atacuri aeriene masive precum cele pe care le-a efectuat săptămâna aceasta, în care a tras peste 100 de rachete cu rază lungă de acțiune asupra unor ținte din Ucraina.

Putin a ordonat mobilizarea în urmă cu trei săptămâni, ca parte a unui răspuns la înfrângerile Rusiei pe câmpul de luptă. De asemenea, el a proclamat anexarea a patru provincii ucrainene parțial ocupate și a amenințat că va folosi arme nucleare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De atunci, Rusia a înregistrat primele semne de critică publică a autorităților de la începutul războiului, iar oficialii au recunoscut unele greșeli. Membrii minorităților etnice și locuitorii din mediul rural s-au plâns că au fost înrolați într-o proporție mai mare decât etnicii ruși și orășenii. în apărarea ordinului, Putin a declarat că linia frontului este prea lungă pentru a fi apărată doar cu soldați sub contract.

El a declarat că 222.000 din cei 300.000 de rezerviști așteptați au fost deja mobilizați. „Această muncă se apropie de sfârșit”, a declarat el într-o conferință de presă la finalul unui summit în Kazahstan. „Cred că în aproximativ două săptămâni toate activitățile de mobilizare vor fi finalizate”.

De când a fost dat ordinul de mobilizare, forțele rusești au continuat să piardă teren în estul Ucrainei și în sud. președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video nocturn, a declarat din nou că forțele ucrainene vor recâștiga tot teritoriul său.

„Da, ei încă mai au oameni pe care să-i arunce pe câmpul de luptă, au arme, rachete, au Shaheds (de fabricație iraniană) pe care le folosesc împotriva Ucrainei”, a spus el. „Ei au încă posibilitatea de a teroriza orașele noastre și pe toți europenii, șantajând lumea. Dar ei nu au nicio șansă de reușită și nu vor avea nicio șansă, deoarece Ucraina merge înainte”.

Zelenski a mai spus că a vorbit cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman. „Am discutat despre posibilitățile de a acționa împreună în interesul țărilor noastre și al popoarelor noastre. Cred că rezultatele de care avem nevoie sunt posibile”, a spus el, fără a da detalii.