• Până în prezent, Beijingul a avut grijă să nu ofere genul de sprijin material direct care ar putea provoca sancțiuni occidentale împotriva Chinei.
  • China s-a abținut să condamne campania militară a Moscovei, subliniind în schimb nevoia de pace.
  • Rusia este în prezent cel mai mare furnizor de petrol al Chinei.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că se așteaptă ca președintele chinez Xi Jinping să efectueze o vizită de stat în Rusia în primăvara anului 2023, în ceea ce ar fi o demonstrație publică de solidaritate din partea Beijingului în contextul campaniei militare eșuate a Rusiei în Ucraina.

În comentariile introductive de la o videoconferință între cei doi lideri, difuzată de televiziunea de stat, Putin a spus: Vă așteptăm, dragă domnule președinte, dragă prietene, vă așteptăm în primăvara anului viitor într-o vizită de stat la Moscova”.

El a spus că vizita va demonstra lumii apropierea relațiilor ruso-chineze”. Vorbind timp de aproximativ opt minute, Putin a declarat că relațiile dintre Rusia și China au crescut în importanță ca factor de stabilizare și că urmărește să aprofundeze cooperarea militară dintre cele două țări.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Într-un răspuns care a durat aproximativ un sfert de timp, Xi a declarat că China este pregătită să sporească cooperarea strategică cu Rusia pe fondul a ceea ce el a numit o situație dificilă” în lume în general.

Relația dintre Rusia și China, pe care cele două părți au salutat-o ca fiind un parteneriat fără limite”, a căpătat o mare importanță de când Moscova și-a trimis forțele armate în Ucraina, la 24 februarie.
Deși țările occidentale au impus sancțiuni fără precedent Rusiei, China s-a abținut să condamne campania militară a Moscovei, subliniind în schimb nevoia de pace. Exporturile rusești de energie către China au crescut semnificativ de la izbucnirea conflictului, Rusia fiind în prezent cel mai mare furnizor de petrol al Chinei.