• Joe Biden și Vladimir Putin, președinții celor mai puternice țări din lume, s-au întâlnit azi la Geneva
  • Există puține așteptări ca summitul de la Geneva să schimbe radical relația Rusia-SUA
  • Fiodor Lukyanov, expert rus în politică externă: „Este vorba despre definirea unui cadru pentru noul război rece

Summitul Biden-Putin este primul de la preluarea mandatului de președinte al SUA de către democratul american. Joe Biden și Vladimir Putin, președinții celor mai puternice țări din lume, s-au întâlnit azi la Geneva.

Președintele Joe Biden s-a referit la președintele Vladimir Putin ca fiind un advsersar demn, luni, la sediul NATO.

Liderul rus a căutat mult timp respectul Occidentului. „Obiectivul lui Putin este trecerea la o relație contradictorie respectuoasă de la cea lipsită de respect pe care o avem astăzi. Acest lucru pare să fie în concordanță cu obiectivele lui Biden pentru o„ relație previzibilă și stabilă, a declarat Vladimir Frolov, un cronicar rus.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

La Moscova, rănile încă se resimt în urma administrației anterioare, după ce speranțele relaxării relației SUA-Rusia datorate abordării amicale a președintelui Donald Trump au fost distruse de sancțiuni tot mai mari și tensiuni care se amplifică, relatează The New York Times.

Acum, oficialii ruși simt accentul pe care Biden îl pune pe predictibilitate și stabilitate și văd o nouă oportunitate pentru schimbarea cursului relației care se resimte după războiul rece.

Vedem dorința Statelor Unite de a sublinia un fel de agendă pozitivă. A trecut mult timp de când nu am mai văzut asta“, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatorul R.Politik. „Acest summit are o semnificație imensă“.

Există puține așteptări ca summitul de la Geneva să schimbe radical relația Rusia-SUA

Există puține așteptări ca summitul de la Geneva să schimbe radical relația dintre Rusia și Statele Unite. Dar există speranță în Rusia atât în rândul susținătorilor, cât și criticilor lui Putin. Oficialii și analiștii ruși spun că discuțiile ar putea deschide ușa unor negocieri mai ample privind controlul armelor și securitatea cibernetică și ar putea da rezultate concrete sub forma ridicării de către Moscova și Washington a unor restricții asupra misiunilor diplomatice reciproce.

Există senzația că Biden, în contextul discuțiilor sale despre protejarea democrației și a drepturilor omului, este pregătit să cadă la un acord cu Putin, în ciuda îngrijorărilor sale cu privire la tratamentul aplicat liderului opoziției închis Aleksei Navalny și altor disidenți. Pentru Kremlin, recunoașterea preeminențe lui Putin în politica internă rusă este doar o condiție prealabilă pentru discuții.

Este vorba despre definirea unui cadru pentru noul război rece

Este vorba despre definirea unui cadru pentru noul război rece“, a spus Fiodor Lukyanov, expert rus în politică externă, care consiliază Kremlinul. „Dacă Rusia și SUA își pot comunica reciproc că nu le pasă atât de mult de situația internă a celuilalt, atunci orice altceva va fi rezolvabil“.

Pentru critici, faptul că Biden a fost cel care i-a făcut invitația la summit lui Putin în aprilie, când trupele rusești se înghesuiau la granița cu Ucraina, arată ca o concesie sau o recompensă nejustificată. Până la urmă, având în vedere popularitatea sa internă și alegerile parlamentare rusești care se apropie în septembrie, imaginea apărării intereselor rusești în discuțiile cu miza mare cu președintele american l-ar putea ajuta pe Putin.

CITEȘTE ȘI Biden, după întrevederea cu Putin: I-am spus că agenda mea nu este împotriva Rusiei, dar protejarea drepturilor omului, da

Putin „nu intenționează să semneze acorduri“

„El nu intenționează să semneze acorduri“, a scris pe Facebook un asistent al lui Navalny, Leonid Volkov.

Cheia rezultatului summitului, spun analiștii, va fi tonul pe care îl iau liderii între ei. În interviul la NBC de săptămâna trecută, Putin l-a lăudat pe Biden ca fiind „un profesionist“ care și-a petrecut „aproape toată viața în politică“. Acest lucru, a spus Putin, l-a făcut pe Biden să fie opusul lui Trump – un lider care, spre dezamăgirea Kremlinului, nu a respectat niciodată politica mai prietenoasă a Rusiei pe care a promis-o.