• Qatar amână trimiterea de fonduri pentru majorarea salariilor în sectorul public din Siria din cauza incertitudinii legate de sancțiunile SUA.
  • Deși o excepție de sancțiuni a fost acordată în ianuarie, Qatarul așteaptă clarificări cu privire la politica americană față de Damascul.
  • Noua administrație islamistă a Siriei se confruntă cu provocări economice majore, în timp ce încearcă să stabilizeze țara și să asigure sprijin internațional.

Qatar amână trimiterea de fonduri pentru noile autorități din Siria pentru a crește salariile în sectorul public din cauza incertitudinii cu privire la faptul că aceste transferuri ar încălca sancțiunile impuse de SUA, ceea ce reprezintă un obstacol în eforturile de a revitaliza economia distrusă de război, scrie Reuters.

Amânarea planului Qatarului de a ajuta la finanțarea creșterii salariilor, despre care Reuters a relatat în ianuarie, subliniază provocările majore cu care se confruntă noile autorități islamiste din Siria, pe măsură ce încearcă să stabilizeze statul fracturat și să asigure puterile străine cu privire la legitimitatea lor.

Deși administrația americană anterioară a acordat o excepție de la sancțiuni pe 6 ianuarie pentru a permite tranzacțiile cu instituțiile guvernamentale din Siria pe o perioadă de șase luni, Qatarul nu consideră că aceasta este suficientă pentru a acoperi plățile pe care ar trebui să le facă prin banca centrală pentru a finanța majorarea salariilor, au spus sursele.

Recomandări

CUM RĂMÂNE CU BANII?
NO MORE HASHTAGS
CUM ALEGI APARTAMENTUL?
CE AFLI DE LA SNRIR?
UNDE MERGI DE 1 MAI?
UNDE E CORPORATE RESPONSABILITY

Trei dintre surse au afirmat că Qatar, un aliat bogat al SUA cu legături de lungă durată cu grupurile care au ajutat la răsturnarea fostului președinte sirian Bashar al-Assad în decembrie, așteaptă clarificări privind politica SUA față de Damasc.

Noile autorități din Siria sunt conduse de islamisti care aveau legături cu al-Qaeda până când liderul lor, Ahmed al-Sharaa, a rupt relațiile în 2016.

Ministrul interimar al finanțelor din Siria a spus luna trecută că salariile multor angajați din sectorul public vor fi majorate cu 400% începând din februarie, cu un cost lunar estimat de 1,65 trilioane de lire siriene (aproximativ 130 milioane de dolari). El a menționat ajutoarele regionale drept una dintre sursele de finanțare pentru această creștere.

Majorarea salariilor nu a intrat încă în vigoare. Ministerul Afacerilor Externe din Qatar și un purtător de cuvânt al Ministerului Finanțelor din Siria nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Nici Departamentul de Trezorerie și nici Casa Albă nu au răspuns întrebărilor adresate de Reuters.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a spus: „Nu avem nimic de anunțat în legătură cu sancțiunile.”

Una dintre surse, un oficial american, a afirmat că Qatarul nu a început să plătească salariile din cauza ambiguității privind sancțiunile SUA.

O altă sursă a spus că Qatarul nu plătește salariile din sectorul public, dar a menționat că Doha a trimis două livrări de gaz lichefiat de petrol pentru a ajuta la atenuarea penuriei severe de energie.

Revitalizarea economiei este o prioritate majoră pentru Sharaa. Organizația Națiunilor Unite afirmă că 9 din 10 sirieni trăiesc în sărăcie.

Administrația sa a întocmit și planuri pentru reducerea a unei treimi din locurile de muncă din sectorul public, care sub regimul lui Assad era considerat un mod de a asigura loialitatea prin salarii.

Excepția de la sancțiuni a SUA, valabilă până pe 7 iulie, permite transferul de remitențe personale prin Banca Centrală și unele tranzacții energetice.

Cunoscută sub numele de licență generală, aceasta a marcat un efort de a facilita fluxul de asistență umanitară.

Însă această măsură nu a ridicat sancțiunile SUA, a precizat Departamentul de Trezorerie al SUA la momentul respectiv.

Sharaa a cerut în mod repetat ridicarea sancțiunilor occidentale, impuse pentru a izola regimul Assad din cauza represiunii brutale în timpul războiului civil sirian, care a început în 2011, și pentru a exercita presiuni pentru o soluție politică a conflictului.

Ministrul de Externe sirian, Asaad Hassan al-Shibani, a declarat marți că guvernul a reușit să obțină suspendarea sau reducerea unor sancțiuni. Oficialii sirieni au spus că sancțiunile nu mai sunt justificate de la înlăturarea lui Assad.

Luni, țările Uniunii Europene au suspendat o gamă largă de sancțiuni împotriva Siriei, cu efect imediat, inclusiv restricții legate de energie, bancar, transport și reconstrucție.

Administrația Trump a spus puține lucruri despre politica sa față de Siria. Secretarul de Stat american, Marco Rubio, care a vorbit pe 16 februarie în timpul unei vizite la Ierusalim, a adoptat un ton precaut, afirmând că, deși prăbușirea regimului Assad este promițătoare, nu ar fi un lucru pozitiv dacă Siria ar înlocui o forță destabilizatoare cu alta.

Politica occidentală în Siria a fost complicată de originile jihadiste ale grupului Hayat Tahrir al-Sham (HTS), organizația armată care a condus campania ce a răsturnat regimul Assad și care este considerată un grup terorist de către marile puteri.

HTS a evoluat din Frontul al-Nusra, afiliat al-Qaeda în Siria, până când Sharaa a rupt legăturile în 2016. HTS a fost oficial dizolvat în ianuarie.

Citește și