Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat, joi, lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din statele de pe listă intră în carantină acasă sau la locația declarată pentru 14 zile.

De asemenea, a fost introdusă și obligația testului negativ la Covid la intrarea în România. Românii care se întorc din țările cu rist epidemiologic ridicat sunt obligați să prezinte la intrarea în țară un test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat într-o intervenție la Digi24 ce se întâmplă cu turiștii care se infectează în timpul vacanței.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Putem depista dacă persoana e pozitivă înainte să vină în România și atunci e bine, dacă e pozitiv, să nu călătorească într-un avion sau un mijloc de transport care să cauzeze infectarea altor persoane. Prevenim ca persoana pozitivă asimptomatică să ajungă în țară, după care până ajunge să se carantineze să nu infecteze și alte persoane și, având în vedere și noua tulpină, să ajungă în număr mai mare de cazuri în România”, a spus Raed Arafat într-o intervenție la Digi24.

Măsură intră în vigoare din 12 februarie

Raed Arafat a menționat că măsura va intra în vigoare din 12 februarie, întrucât mulți români sunt deja plecați în țări aflate pe lista galbenă și nu mai au posibilitatea să își facă testul.

„Riscam să creăm o situație în care oamenii să-și piardă și biletele de avion. Dar trebuie să știe omul că dacă pleacă, riscul ca acea țară, în timpul când sunt plecați, să ajungă pe codul galben există”, a spus Arafat.

Șeful DSU a susținut că persoanele care se infectează cât timp sunt plecate din țară nu se mai pot întoarce.

„E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi. Dacă e pozitiv înseamnă că nu mai poate să se amestece cu persoanele sănătoase în avion. E o abordare de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el,” a spus șeful DSU.

„Soluția e să analizăm când plecăm, nu în afaceri, ci în concediu, să analizăm unde ne ducem, să vedem riscul și să luăm precauțiile necesare în acest sens.”