• Israelul a vaccinat 1,9 milioane de oameni cu a doua doză
  • Cazurile grave au scăzut cu 26% la persoanele peste 65 de ani
  • Israelul a trimis 5.000 de doze de vaccin Moderna către Autoritatea Palestiniană

Deşi este lider la numărul de oameni vaccinaţi, Israelul nu se grăbeşte să se reîntoarcă la normalitate.

Experţii spun că redeschiderea ţării ar mai putea dura câteva luni, pentru că mutaţiile coronavirusului venite din Africa de Sud şi Marea Britanie complică acest proces.

Mai mult de o treime din cele 9,3 milioane de oameni din Israel, au primit deja prima doză de vaccin în doar câteva săptămâni. Peste 1,9 milioane s-au vaccinat cu ambele doze de vaccin, iar până la sfârşitul lunii martie, Israelul şi-ar putea vaccina întreaga populaţie adultă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Almogit Narkis este unul din cetăţenii israelieni ce a primit a doua doză de vaccin.

Este o mare greşeală să nu te vaccinezi, dacă nu facem asta, nu vom putea pleca în vacanţe şi nu ne vom putea întoarce la viaţa normală pe care o aveam înainte. Asta este speranţa noastră”, a spus Almogit Narkis.

Cercetătorii pot vedea pentru prima dată rezultatele vaccinării în masă.

Preşedintele Israelului a declarat că la persoanele peste 60 de ani, primul grup vaccinat, au scăzut cu 26% cazurile grave, iar infecţiile nou confirmate au scăzut cu 45% în ultimele 16 zile.

„Principalul obiectiv al vaccinării este de a preveni bolile severe. Următorul obiectiv este de a reduce rata de infectare şi transmisibilitate. Vedem primele indicii că populaţia vaccinată are o rată mai mică de infectare, deci previne infectarea”, a spus Eyal Leshem, director Sheba Medical Center.

Pe lângă laude, Israelul a primit şi critici la nivel mondial pentru excluderea palestinieniilor din Cisiordania şi Fâşia Gaza din acest proces de vaccinare.

Grupurile pentru drepturi spun că Israelul ca şi putere ocupantă este obligat să vaccineze palestinienii. Aceştia nu îşi asumă responsabilitatea susţinând că prioritari la vaccinare sunt propriii cetăţeni.

Cu toate acestea, săptămâna aceasta, Israelul a transferat pentru prima dată 5000 de doze de vaccin Moderna către Autoritatea Palestiniană pentru a putea vaccina personalul medical.