• Decisivă pentru încheierea contractului cu Pfizer a fost promisiunea de a partaja date cu privire la impactul vaccinării asupra pandemiei.
  • Ritmul de vaccinare al Israelului este de 10 ori mai mare decât cel al Statelor Unite, 40% dintre israelieni au primit cel puțin o doză.
  • Un studiu realizat asupra persoanelor care au primit a doua doză a arătat o scădere imediată de cel puțin 60% a noilor infecții.
  • Un alt studiu a avertizat că noile variante ale virusului îi fac pe adolescenți un factor îngrijorător de transmitere rapidă.

La sfârșitul anului trecut, Israelul a concurat cu țări mult mai mari pentru a achiziționa dozele de vaccin de la producători. Acum, este una dintre țările cu cea mai rapidă vaccinare din lume și are mai multe doze de vaccin decât va putea folosi, scrie The Financial Times.

În Israel au fost vaccinate peste 2,5 de milioane de oameni. Dintre aceştia, peste un milion de persoane au făcut şi rapelul. Prima analiză a pacienţilor complet vaccinaţi indică faptul că vaccinul anti-Covid de la Pfizer este cel puţin la fel de eficient precum au sugerat studiile clinice. Doar 20 de persoane din 128.600 s-au infectat cu coronavirus după vaccinare.

Pfizer a semnat un acord de furnizare prioritară cu Israel

Cum a reușit o țară cu o populație de doar 9 milioane de oameni să convingă companiile să-și onoreze comenzile? Răspunsul este dat de cele 17 conversații telefonice purtate de Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, și Yuli Edelstein, ministrul sănătății cu Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Cei doi politicieni israelieni au promis să construiască una dintre cele mai rapide unități de vaccinare din lume și să împărtășească date cu privire la impactul acesteia asupra pandemiei, câtă vreme aprovizionarea este suficientă și neîntreruptă. Pfizer a fost de acord, iar livrările au început la jumătatea lunii decembrie.

În lipsa acestei strategii, nicio companie „nu s-ar fi uitat la noi, ci ar fi căutat piețe de o sută de ori mai mari”, a declarat Edelstein.

Israelul este acum în așteptarea mai multor livrări, în luna martie urmând să aibă un surplus de vaccinuri de la toți cei trei producători principali, Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Până atunci, Israelul intenționează ca cea mai mare parte a populației sale adulte să primească vaccinul de la Pfizer.

În timp ce alte țări se străduiesc să intensifice livrările, iar altele se confruntă cu întârzieri, Israelul a administrat prima doză de vaccin la mai mult de 2.6 milioane de cetățeni, și a doua doză la aproximativ 1.1 milioane, cea mai mare parte a acestora având vârsta peste 60 de ani.

Ritmul de vaccinare al Israelului este de 10 ori mai mare decât cel al Statelor Unite

Ritmul de vaccinare al Israelului este „de 10 ori mai mare decât cel al Statelor Unite”, a declarat Netanyahu duminică.

Acordul și eficiența procesului de vaccinare îi pot asigura un avantaj politic însemnat lui Netanyahu la alegerile care vor avea loc la sfârșitul lunii martie. El a vizitat centrele de vaccinare, a mers la aeroport, la sosirea avioanelor care au transportat loturile de vaccin și s-a lăudat cu succesul vaccinării la nivel național, căruia i-a dat numele „Înapoi la viață”.

Ce va face Israelul cu toate proviziile suplimentare încă nu se știe, a declarat Edelstein. Presa israeliană a relatat că unii aliați ai UE, cum ar fi Ciprul, i-au cerut lui Netanyahu loturi de vaccin care le prisosesc, dar Edelstein a negat aceste informații.

„Vrem să ne asigurăm că avem suficient pentru noi și, dacă va fi suficient, vom vedea ce putem face pentru vecinii noștri apropiați, faptul că palestinienii sunt într-o situație proastă acum nu este în interesul Israelului”.

Autoritatea Palestiniană este încă în așteptarea proviziilor de vaccin din Rusia și de la programul de distribuție a vaccinurilor Covax, al Organizației Mondiale a Sănătății.

40% dintre israelieni au primit cel puțin o doză

Spitalele israeliene colectează date cu privire la cantitatea de anticorpi a personalului și la scăderea numărului infecțiilor în rândul celor care au primit a doua doză de vaccin. Aceste date arată că, în pofida ritmului rapid de vaccinare – 40% dintre israelieni au primit cel puțin o doză – pandemia nu este încă sub control.

Datele preliminare arată o scădere semnificativă a infectărilor, pe măsură ce populația este vaccinată

Un studiu realizat asupra persoanelor peste 60 de ani, care au primit a doua doză, a arătat o scădere imediată de cel puțin 60% a noilor infecții, dar un alt studiu a avertizat că noile variante ale virusului îi fac pe adolescenți un factor îngrijorător de transmitere rapidă, aceștia punându-și în pericol părinții.

O tulpină mai virulentă, varianta B.1.1.7, descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, i-a afectat și pe cei care încă nu au fost vaccinați, spitalizările și noile infecții sunt la cote ridicate și un număr foarte mare de persoane sunt în prezent ventilate în spitale.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a declarat într-un e-mail că „analiza epidemiologică realizată de ministerul sănătății din Israel este unică prin faptul că va răspunde la întrebarea dacă, în afara protecției directe, o anumită rată de vaccinare va declanșa și protecția colectivă”. Acest lucru va clarifica dacă scăderea numărului de cazuri se datorează vaccinului sau protecției colective, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Până în prezent, a spus Edelstein, nu a fost transmis niciun raport oficial către Pfizer, deoarece Israelul încă nu a ajuns la imunitatea colectivă.

Miniștrii sănătății din alte țări sunt invidioși pe situația în care se află Israelul. „Omologii mei din alte țări îmi spun că s-ar putea să fiu singurul ministru al sănătății din lume care zâmbește acum”, a declarat Edelstein. Iar el le-a spus că este o stare asemănătoare cu cea „din mitologia greacă”: „o jumătate a feței mele zâmbește, iar cealaltă jumătate plânge”.