Raed Arafat: Lăsăm sfaturile divelor de la TV și ne vaccinăm. Așa putem preveni valul 4

Raed Arafat Mediafax Foto
  • Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că valul patru al pandemiei poate fi prevenit doar dacă se vaccinează cât mai mulți români
  • Raed Arafat: „Lăsăm sfaturile divelor de la televiziuni”

Raed Arafat spune că România este acum într-o situație bunăp, inclusiv ca stoc de vaccinuri, dar trebuie „să existe și doritori, trebuie să continuăm campania, care a mers bine la început, dar acum a scăzut entuziasmul“.

Întrebat despre un eventual val patru al pandemiei, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a răspuns că nu ar trebui să vorbim despre acesta dacă toți își fac vaccinul: „Dacă ne vaccinăm, putem preveni un val 4 serios. Chiar dacă va fi, va fi nesemnificativ“, a spus Raed Arafat la un post tv.

În cazul în care varianta Delta devine predominantă sau apar noi variante, „nimeni nu poate spune că nu e posibil. Putem preveni cu cât mai multe persoane vaccinate. Lăsăm sfaturile divelor de la televiziuni”.

Arafat a afirmat că toți își pot spune părerea, însă trebuie fundamentate medical, iar dacă nu sunt, este vorba despre „lipsă de bun simț” și „inducere în eroare”.

Aceste persoane trebuie să spună pe ce se bazează, pentru că oamenii le cred, pentru că folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim“, a afirmat Arafat, adăugând că scăderea entuziasmului pentru vaccinare s-a produs din cauza unui cumul de facotir, între care și mesajele care dezinformează și care nu s-au văzut în alte țări.

Responsabilitatea noastră ca și comunitate este să ne informăm de la infecționiști, de la epidemiologi, să vedem alte țări ce fac. Israelul chiar vrea să ucidă toată populația? Ne facem rău ascultând astfel de abordări și ajungem în situația în care oamenii, bătrânii, se sperie, nu vor să se vaccineze, astfel că variantele noi se răspândesc și ei rămân vulnerabili”, a adăugat Arafat.