• UE a încheiat acorduri cu 6 potențiali furnizori de vaccin anti-COVID.
  • Aprobarea oficială vine abia pe 29 decembrie.
  • Comisia Europeană a cumpărat și rezervat aproape două miliarde de doze de vaccin.

Marea Britanie este prima țară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer/BioNTech.

Săptămâna viitoare va începe campania de vaccinare, cu personalul medical și personalul și rezidenții caselor de bătrăni.

Britanicii au comandat 40 de milioane de doze de vaccin, dintre care 10 milioane vor ajunge înainte de sfârșitul anului.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

Vaccinul dezvoltat de alianța Pfizer BioNTech are o eficiență de 95% și trebuie administrat în două doze. Este serul cu cel mai scurt parcurs de la concept la realizare, de doar zece luni.

Avem un vaccin, este o veste foarte bună. Spuneaţi despre temperatura de minus 70 de grade, la care trebuie să fie stocat. Este o provocare iar Sistemul Public de Sănătate este pregătit să în răspundă peste tot în UK, sunt obişnuiţi să lucreze cu vaccinuri şi tratamente în astfel de condiţii, planurile sunt deja în aplicare.”, a explicat Matt Hancock, ministrul Sănătăţii din Marea Britanie.

„50 de spitale din întreaga ţară sunt pregătite să primească şi să administreze vaccinul. Şi vor fi centre de vaccinare, unde oamenii pot merge să se vaccineze, care sunt organizate acum. Şi vom avea distrubuţia în comunitate, care va include medicii de familie şi farmaciştii”, a mai adăugat acesta.

Matt Hancock speră ca din primăvară, de la Paște chiar, britanicii să poată reveni la viața normală și să repornească economia.

Când va ajunge vaccinul și în România

Alexandru Rafila a explicat când ar putea ajunge și la noi vaccinul și câte doze vom primi.

Agenţia Europeană a medicamentului decide pe 29 decembrie dacă vaccinul anti-COVID de la Pfizer BioNTech e eficient și sigur. Pentru cel de la Moderna, decizia va fi luată pe 12 ianuarie.

Dosarele pentru autorizarea celor două vaccinuri au fost deja depuse
şi o primă audiere va avea loc pe 11 decembrie.
”, a spus Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că ţările membre trebuie să fie consultate, dar Comisia va face tot ce este posibil ca să ajungă la o decizie rapid, dat fiind faptul că este urgent să înceapă campania de vaccinare.” a menționat Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al EMA.

Campanii de vaccinare, în masă

În cazul unei decizii pozitive, aşa cum aşteaptă, de altfel, toată lumea,
campaniile de vaccinare vor începe rapid.

Preşedinta Comisiei Europene spune că primii europeni ar putea fi vaccinaţi la sfârşitul lunii decembrie.

Trebuie să spun că este o lumină la capătul tunelului, dar trebuie să fim disciplinaţi până în momentul în care ajungem la un plan de vaccinare adecvat să eradicăm acest virus.”, a explicat Ursula Von Der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Realist vorbind, mai devreme de luna ianuarie nu va începe campania de vaccinare la noi. Iar primii vor fi medicii. Abia din primăvară vaccinul va fi disponibil și populației.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că o campanie de vaccinare pentru publicul larg va fi organizată, în Franța, în perioada aprilie-mai.

Urmăriți Aleph News pe FacebookTwitterYoutube și Instagram!