• Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat o serie de propuneri pentru relaxarea măsurilor împotriva Covid-19.
  • Este vorba de renunțarea la mască în exterior și de posibilitatea organizării de evenimente private.
  • Rafila susține că propunerile de relaxare au fost făcute după ce gradul de ocupare a paturilor Covid a scăzut sub 50%.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a prezentat, marți, propunerile pe care ministerul le face CNSU și Guvernului pentru relaxarea măsurilor împotriva Covid-19. Este vorba, printre altele, de renunțarea la mască în exterior și de posibilitatea organizării de evenimente private.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că propunerile de relaxare au fost făcute după ce gradul de ocupare a paturilor Covid a scăzut sub 50%.

Ministerul Sănătății a propus eliminarea mai multor restricții.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Este vorba despre accesul fără certificat electronic Covid în centrele comerciale, instituțiile publice, hoteluri, pensiuni și restaurante. De asemenea, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar, asta cred că e un lucru așteptat de multă lume, pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, conferințe, workshopuri, săli de sport și piscine”, a declarat Alexandru Rafila.

Conform acestuia, este propusă permiterea organizării de evenimente private cu participarea a maxim 200 de persoane.

„Masca în mod evident nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile deschise aglomerate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Acesta spune că, dintre restricții, este păstrată posibilitatea izolării și carantinării persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat. De asemenea, se poate menține testarea săptămânală a personalului de ingrijire și asistentă a personalului de specialitate și auxiliar care își desfășoară activitatea în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice.

„Noi ne menținem poziția că ar trebui, până vedem ce se întâmplă, ca activitățile din baruri, cluburi și discoteci să rămână închise”, a mai spus Rafila.

Telemunca și programul de lucru decalat vor rămâne la nivel de recomandări.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că, în opinia lui, vom avea o vară cu condiții de normalitate și cu restricții extrem de puține.

„Opinia mea este că vom avea o vară cu condiții de normalitate și cu restricții extrem de puține, dar, repet, acest lucru trebuie luat cu rezervă pentru că atunci când discuți de o boală transmisibilă cu un virus nou, deja împlinește trei ani în curând, dar totuși este încă nou, nu poți să faci decât presupuneri. Presupunerea în acest moment este de un sezon estival fără restricții, dar lucrul aceasta rămâne șă fie confirmat de realitate”, a declarat, marți, Alexandru Rafila.