Rămășițele unui soldat indian descoperite în Himalaya, găsite la 38 de ani de la dispariția sa

FOTO - Hepta
  • Chandrashekhar Harbola a dispărut în timpul conflictului Siachen din 1984.
  • Armata spune că a făcut ,,sacrificiul suprem” , iar rămășițele sale au fost returnate familiei sale.
  • Mii de soldați indieni și pakistanezi au murit în timpul conflictelor de pe ghețar.

Rămăşiţele unui soldat indian dispărut în urmă cu 38 de ani au fost descoperite pe gheţarul Siachen, scenă a nenumăratelor lupte pentru controlul său între India şi Pakistan, care au făcut din acest gheţar cel mai înalt câmp de bătălie din lume, potrivit presei străine.

O unitate a armatei indiene a publicat miercuri dimineaţa pe Twitter fotografii cu sicriul în care se aflau rămăşiţele pământeşti ale lui Chander Shekhar, înfăşurat într-un drapel indian.

Potrivit armatei indiene, soldatul Shekhar activa în cadrul operaţiunii ,,Meghdoot” (Nor mesager) în 1984, când India şi Pakistan au început să lupte pentru controlul asupra gheţarului Siachen, în regiunea Ladakh din Himalaya.

Siachen, care are o altitudine de peste 5400 de metri şi unde temperaturile pot coborî la -50 grade Celsius, este una dintre zonele de desfăşurare militară cele mai aride din lume.

Funeraliile soldatului vor fi celebrate cu onoruri militare în statul Uttarakhand (nord), unde trăieşte familia sa.

Potrivit fiicei sale, care avea patru ani când tatăl său a fost dat dispărut, descoperirea rămăşiţelor sale îi va permite familiei să întoarcă în sfârşit pagina. ,,El a plecat de multă vreme (…). Tata a revenit, însă mi-ar fi plăcut să fie în viaţă” , a declarat ea.

Potrivit presei locale, Shekhar a murit după ce a fost prins într-o avalanşă în timp ce patrula cu un grup de 20 de soldaţi. Cincisprezece trupuri au fost găsite la acea dată, iar Chander Shekhar se număra printre cei cinci soldaţi rămaşi daţi dispăruţi.

După mai multe decenii de la prima bătălie pentru controlul asupra gheţarului Siachen, India şi Pakistan menţin o prezenţă militară în această regiune extrem de izolată.