• Israelul a efectuat lovituri în Gaza ca răspuns la amenințările unui grup militant palestinian, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant.
  • Oficialii locali din domeniul sănătății au declarat că printre morți se află și o tânără, iar alte zeci de persoane au fost rănite.
  • Aceasta urmează unor zile de tensiuni după ce Israelul a arestat un membru de frunte al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în Cisiordania ocupată.

Israelul a efectuat lovituri în Gaza ca răspuns la amenințările unui grup militant palestinian, ucigând cel puțin 10 persoane, inclusiv un comandant.

Oficialii locali din domeniul sănătății au declarat că printre morți se află și o tânără, iar alte zeci de persoane au fost rănite.

Aceasta urmează unor zile de tensiuni după ce Israelul a arestat un membru de frunte al Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) în Cisiordania ocupată.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

PIJ, cu sediul în Gaza, a amenințat că va riposta prin bombardarea centrului Israelului.

În cursul zilei de vineri, militanții palestinieni au lansat o serie de rachete asupra Israelului, unele dintre ele fiind interceptate de scutul antirachetă Iron Dome al Israelului.

Într-un discurs televizat, premierul israelian Yair Lapid a declarat că Israelul a desfășurat o operațiune antiteroristă precisă împotriva unei amenințări imediate”.

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au lovit locații legate de PIJ. Printre acestea se numără turnul înalt Palestine Tower din orașul Gaza, lovit de o explozie puternică care a lăsat fumul să iasă din clădire.

Patru militanți PIJ – inclusiv comandantul, Tayseer Jabari și o fetiță de cinci ani se numără printre cei uciși de la începutul loviturilor, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății.



Se spune că alte 55 de persoane au fost rănite.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că IDF presupune că aproximativ 15 militanți au fost uciși.

Ministrul israelian de interne Ayelet Shaked a declarat pentru Channel 12 News: Nu știm cum se va desfășura acest lucru… dar ar putea dura ceva timp… Ar putea fi o rundă lungă de conflict și una dificilă”, a relatat Times of Israel.

Aflat într-o vizită în capitala iraniană, Teheran, secretarul general al PIJ, Ziyad al-Nakhala, a declarat: „Vom răspunde cu forță la această agresiune și va fi o luptă în care poporul nostru va câștiga”.

Nu există linii roșii pentru această bătălie și Tel Aviv va fi sub rachetele rezistenței”.

Între timp, Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, a declarat că grupurile armate sunt unite” în luptă și că nu vor păstra tăcerea.

Luni seară, Israelul l-a arestat pe Bassem Saadi, despre care se spune că ar fi șeful PIJ în Cisiordania. El a fost reținut în zona Jenin ca parte a unei serii de operațiuni de arestare în curs de desfășurare după un val de atacuri ale arabilor israelieni și palestinienilor care s-au soldat cu 17 israelieni și doi ucraineni morți. Doi dintre atacatori proveneau din districtul Jenin.

După arestarea lui Bassem Saadi, Israelul a sporit măsurile de securitate pentru comunitățile din apropierea graniței cu Gaza, avertizând că PIJ intenționează să atace civili și soldați. Închiderea drumurilor a dus la blocarea orașelor și satelor din sudul Israelului.

PIJ, care este sprijinit de Iran, are sediul central în Damasc, Siria, și este una dintre cele mai puternice grupări militante din Gaza. A fost responsabilă pentru numeroase atacuri, inclusiv tiruri de rachete și împușcături împotriva Israelului.

Israelul și PIJ au avut un conflict de cinci zile în noiembrie 2019, după ce luptele au izbucnit în urma uciderii de către Israel a unui comandant al PIJ despre care Israelul spunea că plănuia un atac iminent. Violențele s-au soldat cu 34 de palestinieni morți și 111 răniți, în timp ce 63 de israelieni au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Israelul a declarat că 25 dintre palestinienii uciși erau militanți, inclusiv cei loviți care se pregăteau să lanseze rachete.