• Un consilier al lui Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a indicat, de asemenea, că înregistrarea video este autentică și a promis că Kievul îi va identifica și pedepsi pe ucigașii soldatului pentru tortură și crimă.
  • Reuters TV a arătat rămășițele unei clădiri cavernoase arse, plină de paturi metalice, unele cu trupuri carbonizate așezate pe ele, în timp ce alte trupuri erau aliniate pe targă militară sau pe jos, afară.
  • Ucraina a acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor de la invazia sa și a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.

Ucraineni trăiesc povești de groază în mijlocul invaziei rușilor. Într-un reportaj video făcut de The Independent, mai mulți civili povestesc cum au fost victimele cruzimii rușilor sau au asistat la bătăi, mutilări și execuții în plină stradă.

O înregistrare tulburătoare pare să arate un soldat rus castrând un prizonier ucrainean, care ar fi fost ulterior ucis. Videoclipul, care a apărut pentru prima dată pe diferite canale rusești Telegram și a fost ulterior distribuit pe alte platforme de socializare, arată un soldat care se apropie de o figură legată, întinsă cu fața în jos, purtând pete albastre și galbene.

Soldatul rus, purtând mănuși chirurgicale și mânuind un cuțit, taie apoi partea din spate a pantalonilor prizonierului înainte de a se apleca pentru a-l mutila pe captiv.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Organele genitale ale deținutului ucrainean, care era imobilizat de mai mulți soldați ruși îmbrăcați în camuflaj, sunt apoi arătate în fața camerei.

Unele rapoarte au descris arma folosită de soldatul rus ca fiind un cutter. Un clip ulterior ar fi arătat același prizonier ucrainean legat și împușcat în cap.

Imaginile nu au putut fi verificate, dar publicația de investigații Bellingcat a declarat că acestea par a fi autentice, iar videoclipul a fost distribuit de mass-media pro-ruse.

Reacțiile nu au încetat să apară

Un consilier al lui Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a indicat, de asemenea, că înregistrarea video este autentică și a promis că Kievul îi va identifica și pedepsi pe ucigașii soldatului pentru tortură și crimă.

O deputată ucraineană a declarat pe Twitter că a fost interzisă de platformă pentru că a postat videoclipul.
Ulterior, deputata Inna Sovsun a distribuit o captură de ecran a postării originale, cu imaginile blurate, în care a scris: „Un soldat rus din batalionul cecen Ahmat a tăiat organele genitale ale unui POW (prizonier de război) ucrainean. Asta le fac naziștii ucrainenilor. Rusia trebuie să plătească pentru asta! Dați Ucrainei armele de care avem nevoie pentru a opri acest coșmar odată pentru totdeauna. Lumea nu se poate preface că acest lucru nu se întâmplă!”

Într-un al doilea tweet postat vineri, doamna Sovsun a scris: „Twitter mi-a interzis profilul astăzi. Pentru că am postat un videoclip în care un soldat rus castrează un prizonier de război ucrainean. @Twitter a decis că este prea crud. Dar iată ce se întâmplă. Și ștergerea videoclipului nu va schimba asta. Oamenii ar trebui să știe ce face #Rusia!”

Biroul procurorului general al Kievului a anunțat între timp că a lansat o anchetă privind videoclipul, în timp ce Ministerul Afacerilor Externe al acestei țări a cerut Curții Penale Internaționale să lanseze o anchetă.

„Ucraina condamnă cu fermitate crimele de război brutale comise de militarii Federației Ruse împotriva prizonierilor de război ucraineni, în special cazurile oribile de tortură, abuzuri fizice, tratamente inumane, provocarea intenționată de mari suferințe sau vătămări grave ale corpului sau sănătății și uciderea intenționată a prizonierilor de război ucraineni”, a declarat ministerul într-o declarație.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc

Paul Massaro, consilier politic principal al Comisiei pentru Securitate și Cooperare în Europa a SUA, a declarat că „răul bolnăvicios comis de invadatorii ruși” a arătat urgența de a ajuta Ucraina să pună capăt războiului.

„Barbaria și depravarea invadatorilor ruși sunt revoltătoare. Castrări, crime, violuri, uciderea copiilor, nivelarea orașelor. Rău fără margini”, a scris el pe Twitter.

Aceasta vine în contextul în care zeci de prizonieri de război ucraineni par să fi fost uciși atunci când o clădire a închisorii a fost distrusă în urma unui atac cu rachete.

Reuters TV a arătat rămășițele unei clădiri cavernoase arse, plină de paturi metalice, unele cu trupuri carbonizate așezate pe ele, în timp ce alte trupuri erau aliniate pe targă militară sau pe jos, afară.

Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de comiterea atacului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că 40 de prizonieri au fost uciși și 75 au fost răniți în atacul asupra închisorii, în orașul Olenivka, situat pe linia frontului, într-o parte a provinciei Donețk, deținută de separatiști.

Un purtător de cuvânt al separatiștilor a estimat bilanțul morților la 53 și a acuzat Kievul că a vizat închisoarea cu rachete HIMARS de fabricație americană.

Dar forțele armate ucrainene au negat responsabilitatea, spunând că artileria rusă a țintit închisoarea pentru a ascunde relele tratamente aplicate celor deținuți acolo. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a declarat că Rusia a comis o crimă de război și a cerut o condamnare internațională.

Ucraina a acuzat Rusia de atrocități și brutalitate împotriva civililor de la invazia sa și a declarat că a identificat peste 10.000 de posibile crime de război.