• Armata ucraineană a declarat că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniții în luptele din regiunea Kherson.
  • Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a declarat că nu ar mai trebui să existe nici o îndoială că Rusia intenționează să dezmembreze Ucraina și să o dizolve în întregime de pe harta lumii”.
  • Linda Thomas-Greenfield a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că Statele Unite văd semne tot mai clare că Rusia pregătește terenul pentru a încerca să anexeze toate regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, precum și regiunile sudice Kherson și Zaporizhzhia.

UPDATE 23:00

MAREA BRITANIE: Rusia pregătește referendumuri în zonele afectate de operațiuni

Rusia se pregătește să organizeze referendumuri în zonele oficial ucrainene, precum Donbass și Kherson, pe care a încercat să le pună sub controlul său și a instruit autoritățile instalate acolo să își consolideze jurisdicția în aceste zone, a declarat Ministerul britanic al Apărării în raportul său de informații publicat sâmbătă.

„Rusia clasifică în prezent zonele ocupate ca fiind sub „administrație civilă-militară” interimară. Autoritățile locale constrâng probabil populația să dezvăluie detalii personale pentru a compune registrele de vot”, a precizat ministerul.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI
COP 29 VA FI DESPRE PACE
TU CE VIN BEI LA MASAS FESTIVĂ?
DEZASTRU ÎN BRAZILIA DIN CAUZA PLOILOR

Raportul a adăugat că „este probabil ca Ucraina să fi reușit să respingă cu succes atacurile rusești la scară mică de pe linia de front stabilită de mult timp în apropierea orașului Donețk, în Donbass”.

UPDATE 22:00

PJSC Gazprom a anunțat sâmbătă că a oprit livrările de gaze către Letonia, deoarece această țară a încălcat termenii privind extracția acestui produs, anunță Baha.com.

Compania a confirmat știrea pe canalul său de pe Telegram.

La începutul acestei săptămâni, Kremlinul a declarat că Gazprom este obligată să își întrerupă livrările din cauza sancțiunilor impuse Rusiei ca urmare a operațiunii sale militare din Ucraina.

UPDATE 21:00

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut cu o zi înainte o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut cu o zi înainte o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, în care a discutat despre discuția sa cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunțat Departamentul de Stat într-un comunicat publicat sâmbătă.

„Cei doi au reiterat, de asemenea, necesitatea unei implementări rapide a acordului privind transportul de cereale negociat de ONU [Organizația Națiunilor Unite] între Rusia, Turcia și Ucraina. Secretarul de stat a menționat că blocarea continuă de către Rusia a exporturilor de alimente ucrainene pe cale maritimă a exacerbat și mai mult insecuritatea alimentară la nivel mondial. Secretarul și-a exprimat speranța că primele nave vor putea părăsi porturile ucrainene fără alte întârzieri”, se arată în declarație.

În cadrul conversației lor, Blinken și Lavrov au discutat și despre eliberarea a doi cetățeni americani încarcerați în Rusia, campioana Asociației Naționale de Baschet Feminin (WNBA) Britteny Griner și fostul pușcaș marin Paul Whelan.

UPDATE ORA 20:00

Ucraina și Rusia au făcut schimb de acuzații cu privire la un atac cu rachete sau o explozie care pare să fi ucis zeci de prizonieri de război ucraineni în regiunea estică Donețk.

Incidentul a avut loc vineri dimineața devreme în orașul Olenivka, aflat pe linia frontului, care este deținut de separatiștii susținuți de Moscova.

Ministerul rus al Apărării a publicat o listă a prizonierilor de război ucraineni despre care a spus că au fost uciși și răniți în ceea ce a spus că a fost un atac cu rachete al armatei ucrainene.

Acesta a precizat că lovitura cu rachete Himars de fabricație americană a ucis 50 de prizonieri și a rănit alți 73, relatează Reuters.

UPDATE ORA 19:00

Secretarul de stat Antony Blinken l-a îndemnat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov să accepte o propunere a SUA pentru returnarea vedetei WNBA Brittney Griner și a lui Paul Whelan, în cadrul unei convorbiri telefonice de vineri. Blinken, care s-a adresat reporterilor la Departamentul de Stat, nu a precizat dacă discuția a fost fructuoasă. Există speculații potrivit cărora SUA încearcă să le schimbe pe Whelan și Griner cu traficantul de arme rus Viktor Bout, care execută o pedeapsă de 25 de ani în Illinois.

UPDATE ORA 18:00

Oficialii ucraineni au denunțat sâmbătă un apel al ambasadei Rusiei în Marea Britanie ca luptătorii din regimentul Azov să fie supuși unei execuții „umilitoare”, a relatat AFP.

Ambasada rusă a transmis un mesaj pe Twitter, în care scria

„Militanții din Azov merită execuția, dar moartea nu prin împușcare, ci prin spânzurare, pentru că nu sunt soldați adevărați. Ei merită o moarte umilitoare.”

Twitter a declarat că ambasada a încălcat regulile sale privind „comportamentul care incită la ură”, dar a pus un avertisment pe tweet în loc să interzică postarea despre Azov, un batalion ucrainean care păstrează unele afilieri de extremă dreapta.

Andriy Yermak, șeful biroului președinției ucrainene, a răspuns pe Telegram:

„Rusia este un stat terorist. În secolul 21, doar sălbaticii și teroriștii pot vorbi la nivel diplomatic despre faptul că oamenii merită să fie executați prin spânzurare. Rusia este un stat sponsor al terorismului. Ce alte dovezi mai sunt necesare?”

UPDATE ORA 17:00

Secretarul de stat american Anthony Blinken se ferește să recunoască Rusia ca sponsor al terorismului, potrivit The New York Times.

Deși Senatul american a adoptat o rezoluție în acest sens, șeful diplomației americane se teme că aceasta ar complica legăturile diplomatice cu rusia chiar și la un nivel minim.


Victoria Spartz, membră a Congresului SUA, a cerut ONU să oprească acordul privind cerealele până când Ucraina va primi garanții de securitate adecvate.

„Un „acord privind cerealele” care nu are mecanisme adecvate de aplicare ar putea costa foarte mult Ucraina. După cum bine știți, la câteva ore după ce a fost semnat acest acord, Rusia a lovit portul ucrainean din Odessa cu rachete de croazieră. Acest lucru confirmă încă o dată că Rusia nu este de încredere și că a negat efectiv acest acord”, a declarat Spartz în scrisoarea sa.

Aceasta a adăugat că a fost dezamăgită de lipsa de implicare activă a Organizației în stabilizarea situației din Ucraina.

UPDATE ORA 15:00

Armata rusă mobilizează echipamente suplimentare pentru cordoanele din regiunea Harkov

Satelitul Planet Labs a detectat o creștere a numărului de vehicule în apropierea punctului de control dintre regiunile Harkov și Bilhorod, a anunțat Radio Liberty. Potrivit datelor din satelit, în mai mult de o lună (19 iunie – 28 februarie), numărul echipamentelor militare și al forțelor speciale rusești din zonă a crescut. Satelitul a înregistrat, de asemenea, momentul în care echipamentul militar a fost livrat la Sobolivka cu vagoane de cale ferată pe 28 februarie.

UPDATE ORA 14:00

Rusia se află în criză de energie”, afirmă șeful MI6
Rusia se epuizează” în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat sâmbătă, într-un scurt comentariu pe Twitter, șeful agenției britanice de informații MI6, Richard Moore.

Moore a făcut această remarcă deasupra unui tweet anterior al Ministerului Apărării (MoD), care a afirmat că Kremlinul este din ce în ce mai disperat”.

Postarea Ministerului Apărării a adăugat:

Rusia a pierdut zeci de mii de soldați și folosește arme din epoca sovietică. Rachetele lor învechite ucid și rănesc ucraineni nevinovați. Rusia nu va câștiga acest război nedrept.

UPDATE ORA 13:00

Noi lovituri rusești pe linia frontului ucrainean au provocat moartea unei persoane în sudul țării și au lovit, de asemenea, o școală din Harkov, au anunțat sâmbătă oficiali.

Primarul orașului Mykolaiv din sudul țării, aproape de locul în care trupele ucrainene încearcă să organizeze o contraofensivă a declarat că o persoană a fost ucisă atunci când rachetele au lovit două cartiere rezidențiale în timpul nopții, relatează Agenția France-Presse.

Alte șase persoane au fost rănite în lovituri, care au lăsat ferestre și uși sparte și balcoane distruse”, a scris Oleksandr Sienkevych pe Telegram.

În cel de-al doilea oraș ucrainean Harkov, Harkov, rachete de la un sistem sol-aer S-300 au distrus o parte a unei instituții de învățământ într-o lovitură în primele ore ale zilei de sâmbătă, au declarat autoritățile locale.

Pompierii au stins un incendiu și nu au fost raportate victime, au precizat autoritățile.

UPDATE ORA 12:00

Gazprom suspendă livrările de gaze către Letonia
Compania de stat a suspendat sâmbătă livrările de gaze către Letonia, ca urmare a tensiunilor dintre Moscova și Occident din cauza conflictului din Ucraina și a sancțiunilor de amploare împotriva Rusiei, relatează AFP.

Gazprom a precizat pe Telegram:

Astăzi, Gazprom și-a suspendat livrările de gaze către Letonia… din cauza încălcării condițiilor.”

Miercuri, compania a redus drastic livrările de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream la aproximativ 20% din capacitatea sa.

Statele UE au acuzat Rusia că restrânge livrările ca represalii la sancțiunile occidentale impuse din cauza intervenției Moscovei în Ucraina.

În această săptămână, Uniunea Europeană a convenit asupra unui plan de reducere a consumului de gaze, în semn de solidaritate cu Germania.

UPDATE ORA 11:00

Un oficial UE din domeniul afacerilor externe îngrozit” de informațiile potrivit cărora Rusia ar fi ucis zeci de prizonieri de război ucraineni

Josep Borrell, care este Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, a declarat pe Twitter că este îngrozit de informațiile potrivit cărora Rusia ar fi ucis zeci de prizonieri de război ucraineni care s-au predat și au fost înregistrați de Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR).

El a adăugat în tweet că UE condamnă în termenii cei mai fermi posibile atrocitățile comise de Rusia”.

Într-o declarație completă publicată de Serviciul European de Acțiune Externă, Borrell a declarat: Războiul de agresiune ilegitim și nejustificat în curs de desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei și a poporului său aduce, zi de zi, noi atrocități îngrozitoare”.

UPDATE ORA 10:00

Autoritățile instalate de Rusia în teritoriile recent ocupate din sudul Ucrainei sunt sub presiune și se pregătesc probabil să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia în cursul acestui an, a declarat sâmbătă armata britanică.

Autoritățile locale constrâng probabil populația să dezvăluie detalii personale pentru a compune listele de vot”, a declarat Ministerul Apărării într-o actualizare a informațiilor pe Twitter. Rusia clasifică aceste zone ocupate ca fiind sub administrație civilă-militară” interimară.

UPDATE ORA 9:00

Zeci de studenți la medicină care s-au întors din Ucraina odată cu izbucnirea războiului se află în plină grevă a foamei în capitală, cerând să li se permită să își termine diplomele în universitățile indiene.

Acești studenți s-au întors în India în martie și au urmat cursurile online, terminând chiar un semestru la distanță. Cu toate acestea, în condițiile în care războiul continuă, o parte a studenților încearcă să facă presiuni pentru a fi găzduiți în universitățile indiene.

UPDATE ORA 8:00

Ucraina a avertizat că Rusia se grăbește să își consolideze trupele și apărarea în sud și că Kievul are încă nevoie de mai multe arme din partea Occidentului, creând un sentiment de urgență sporit înainte de o contraofensivă iminentă pentru a recupera teritoriul confiscat de Moscova.

De săptămâni întregi, ucrainenii au pregătit terenul pentru o contraofensivă amplă în sudul regiunii Kherson, iar recentele lovituri cu rachete cu rază lungă de acțiune au lăsat mii de soldați ruși staționați la vest de râul Nipru, în orașul port Kherson și în jurul acestuia, într-o poziție precară.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Armata ucraineană a declarat că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniții în luptele din regiunea Kherson.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a declarat că nu ar mai trebui să existe nici o îndoială că Rusia intenționează să dezmembreze Ucraina și să o dizolve în întregime de pe harta lumii”.

Linda Thomas-Greenfield a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că Statele Unite văd semne tot mai clare că Rusia pregătește terenul pentru a încerca să anexeze toate regiunile din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, precum și regiunile sudice Kherson și Zaporizhzhia.

Între timp, armata ucraineană a declarat sâmbătă că a ucis zeci de soldați ruși și a distrus două depozite de muniție în luptele din regiunea Kherson, punctul central al contraofensivei Kievului în sud și o legătură cheie în liniile de aprovizionare ale Moscovei. Aceasta a declarat că peste 100 de soldați ruși și șapte tancuri au fost distruse în luptele de vineri din regiunea Kherson, primul oraș important capturat de ruși în urma invaziei lor din 24 februarie.