• Rachete rusești de înaltă precizie au distrus sâmbătă infrastructuri militare în portul Odesa, vital pentru exportul de cereale ucrainene, a anunţat duminică purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
  • Comentariul a venit după ce preşedintele ucrainean a acuzat Rusia că a lovit portul Odesa la o zi după acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.
  • Acest acord, negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.

Forţele ruse au lovit cu rachete de înaltă precizie o navă militară ucraineană în portul Odesa, a declarat, duminică, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, informează Reuters, citată de Mediafax.

„Rachetele Kalibr au distrus infrastructura militară a portului Odesa, trimiţând o navă militară ucraineană la adresa preferată a regimului de la Kiev, într-o lovitură de precizie”, a postat Zakharova pe Telegram.

Comentariul a venit după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a lovit portul Odesa la o zi după acordul pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
IA MISS-UL LA 60 DE ANI

Zelenski declarase că bombardamentul demonstrează că Moscova va găsi întotdeauna o modalitate de a nu pune în aplicare acordul privind cerealele, încheiat cu ONU, Turcia şi Ucraina, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

„Acest lucru dovedeşte un singur lucru: indiferent de ceea ce spune şi promite Rusia, aceasta va găsi modalităţi de a nu o pune în aplicare”, a spus preşedintele.

La rândul său, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a condamnat ferm, sâmbătă, atacul rusesc asupra portului ucrainean Odesa şi a criticat Moscova pentru agresiunea împotriva unei ţinte cruciale de export de cereale.

‘„UE condamnă ferm atacul cu rachete ruseşti asupra portului maritim din Odesa. Lovirea unei ţinte esenţiale pentru exportul de cereale la o zi după semnarea acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă şi demonstrează încă o dată dispreţul total al Rusiei faţă de dreptul şi angajamentele internaţionale”, a scris Borrell pe Twitter.

Kievul şi Moscova au semnat două texte identice, dar separate, la solicitarea Ucrainei, care a refuzat să parafeze orice document împreună cu Rusia, potrivit Defense România.

Acest acord, negociat din aprilie la iniţiativa lui Antonio Guterres, va uşura situaţia ţărilor dependente de pieţele rusă şi ucraineană, care reprezintă împreună 30% din piaţa mondială de cereale.